Αγορές

Κλυδωνίζονται οι αγορές, μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια, μετακινήσεις κεφαλαίων


Φόβοι για ντόμινο - Ενισχύονται τα ομόλογα, βυθίζονται οι τιμές πετρελαίου

Αναταραχή επικρατεί στις αγορές και οι διαχειριστές κεφαλαίων βρίσκονται σε επιφυλακή "με το δάχυλο στη σκανδάλη", φοβούμενοι μιά βαθιά διόρθωση που μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό ντόμινο. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη και στη Wall Street καταγράφουν μεγάλες απώλειες, οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν ραγδαία, ενώ ποταμοί κεφαλαίων κινούνται από μετοχές σε ομόλογα και άλλα ασφαλή καταφύγια, προκαλώντας μεγάλη άνοδο τιμών (κάμψη αποδόσεων) των γερμανικών και άλλων κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης.

Υπό πίεση βρίσκονται μόνον τα ιταλικά ομόλογα και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν (κατά 15 μονάδες βάσης του 5ετούς, +10 μβ του 10ετούς), επηρεάζοντας εμμέσως και τα ελληνικά, που δείχνουν μέχρι στιγμής αξιοσημείωτη αντοχή).

Αντοχές έδειξε και το ελληνικό χρηματιστήριο, που ανέκαμψε ενδοσυνεδριακά και έκλεισε με μικρές απώλειες, την ώρα που οι ευρωπαϊκοί δείκτες βυθίζονταν υπό την πίεση μαζικών ρευστοποιήσεων. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 3,2%, στο Παρίσι ο CAC40 χάνει 2,9%, στο Λονδίνο ο FTSE100 βρίσκεται στο 2,50%. Σε χαμηλό διετίας βρέθηκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600.

Ισχυρές πτωτικές τάσεις και στη Wall Street, όπου ο Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2%, με τάση περαιτέρω υποχώρησης.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου  υποχωρεί πέντε μονάδες βάσης στο 2,86%. Του αντίστοιχου γερμανικού υποχωρεί κατά 4,2 μονάδες βάσης, προσεγίοντας το 0,20% και βρίσκεται στα χαμηλά διετίας.

Αρνητικοί καταλύτες για τις αγορές η αναζωπυρούμενη ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας και  η αντιπαράθεση Ιταλίας-ΕΕ.

  "Λάδι στη φωτιά" έριξε η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, από τις αρχές του Καναδά και η πιθανή έκδοση της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν.

Το θέμα ανέκυψε την ώρα που Ουάσινγκτον και Πεκίνο είχαν συμφωνήσει σε τρίμηνη "ανακωχή" στον εμπορικό πόλεμο και αποφάσισαν να συνεχίσουν διαπραγματεύσεις για να βρουν συμβιβαστικές λύσεις.

Πετρέλαιο και μακροοικονομικά νέα

Βαρίδι στα χρηματιστήρια αποτελούν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών και γενικότερα του ενεργειακού κλάδου, που δέχονται πιέσεις λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών πετραλαίου. Ο μαύρος χρυσός βυθίζεται εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Μέχρις στιγμής, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, έχει επέλθει συμφωνία για μείωση, αλλά προβλέπεται να είναι μικρότερη από ότι ανέμεναν οι αναλυτές.

Κατά τα λοιπά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την Γηραιά Ήπειρο παραμένουν ζητήματα όπως το Brexit και η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο στις ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 55,5 δισ. δολάρια από 54,6 δισ. το Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του 2008. Από την άλλη πλευρά, το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα αυξήθηκε ξανά, σκαρφαλώνοντας στο ιστορικό υψηλό των 43,1 δισ. δολαρίων.

Στο μέτωπο της ανεργίας, μικρή κάμψη κατά 5.000 σημείωσε ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που αιτήθηκε για επίδομα ανεργίας.

Για την ώρα, ισχυρές παραμένουν οι απώλειες στο πετρέλαιο (αν και το συμβόλαιο Ιανουαρίου) για το αργό βρέθηκε πιο χαμηλά.

πετρέλαιο

Για την ώρα στην Wall Street

  • Dow Jones -2%
  • S&P500 -2%
  • Nasdaq -2,10%

 

 

 

Διαβάστε επίσης