Αγορές

Χρηματιστήριο: Σε ύφεση η καταιγίδα


Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, μετά τη "βουτιά" του προηγούμενου διημέρου, που εξανέμισε κεφαλαιοποίηση περίπου 900 εκατ. ευρώ. Με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες, αυξάνεται η μεταβλητότητα. Απώλειες στον τραπεζικό δείκτη προκαλεί η συνεχιζόμενη καταβύθιση της Attica Bank, που "αγκυροβολεί" στο limit down (-30%).

Ανάλογη εικόνα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Με εναλλαγές προσήμου ο DAX, άνοδο 0,45% σημειώνει ο FTSE-100 στο Λονδίνο. Ενδείξεις σταθεροποίησης στα ομόλογα της Ευρωζώνης και στα ελληνικά, που βρέθηκαν χθες σε δίνη πιέσεων.

Καθοριστική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναγκαστική λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, με προφανείς επιπτώσεις στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά.

Λόγω του αρνητικού κλίματος που διαμορφώνεται, η αγορά αντιπαρέρχεται τα θετικά αποτελέσματα 9μήνου που εμφανίζουν πολλές εισηγμένες εταιρείες, καθώς και τις έντονες διεργασίες σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, όπου κυοφορούνται μεγάλα deals.

Αβέβαιες οι βραχυχρόνιες προοπτικές στο ΧΑ, όπου ο Γενικός Δείκτης διέσπασε διαδοχικές στηρίξεις, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Μπορεί να είναι μιά καθοδική εκτόνωση μετά από ένα διάστημα συσσώρευσης, ή η αφετηρία ενός πτωτικού κύματος που θα έχει διάρκεια.

Μετοχές και δείκτες

Στα ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, αλλά γρήγορα άλλαξαν κατεύθυνση, καθώς η μικρή άνοδος θεωρήθηκε ευκαιρία για ρευστοποιήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό --0,31% στις 892,15 μονάδες και υψηλό +0,24% στις 897,08. Τώρα βρίσκεται στις 894,75 χωρίς ουσιώδη μεταβολή.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο 0,10%, στις 2.146,7 μονάδες. Κατά 4,9% υποχωρεί ο δείκτης FT40M των mid caps, λόγω της μεγάλης πτώσης της Attica Bank, που συμμετέχει στον συγκεκριμένο δείκτη.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από _0,15% μέχρι -0,98% και τώρα υποχωρεί κατά 0,50%. Εθνική +1,5%, Πειραιώς +0,5%. Αμετάβλητη η  Eurobank -2,5%, Attica Bank -29%.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips προηγούνται ΟΠΑΠ +1% (ανακοίνωσε διπλασιασμό κερδών 9μήνου), ΕλβάλΧαλκόρ, Motor Oil και ΕΧΑΕ +0,8%, Jumbo +0,7%, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης +0,5%. Στο κόκκινο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,3%, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ -0,5%.

 Στα mid caps και τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση αξιόλογα κέρδη με σημαντικό όγκο συναλλαγών σημειώνουν Autohellas και Ευρωσύμβουλοι +3%, Q&R και Αλουμύλ +2,3%,  Quest +1,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης