Αγορές

Πήρε “την κάτω βόλτα” το χρηματιστήριο – Απώλειες και στα ομόλογα


Το πιό απαισιόδοξο σενάριο για τη βραχυχρόνια πορεία των αγορών παίρνει σάρκα και οστά στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης.

Καταιγίδα έπληξε σήμερα το ΧΑ, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας και για τις επιπτώσεις της στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. “Κατακόκκινο” ταμπλό, κατά 1,81% υποχώρησε ο ΓΔ, στο -3,27% ο τραπεζικός δείκτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι αγορές ελληνικών και ευρωπαϊκών κρατικών χρεογράφων, όπου εκδηλώνονται ισχυρές πιέσεις – οι τιμές υποχωρούν, οι αποδόσεις (επιτόκια) ανεβαίνουν αντιστοίχως. Κατά 5-6 μονάδες βάσης ανεβαίνουν οι αποδόσεις των γερμανικών και γαλλικών ομολόγων, ενώ του ελληνικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά 10 μ.β. υπερβαίνοντας το 1,28%.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα βελτιώθηκε αισθητά και οι απώλειες περιορίστηκαν, μετά το άνοιγμα της Wall Street με μικρά κέρδη (τα οποία στη συνέχεια έχει χάσει).

Χάθηκαν στηρίξεις

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης διέσπασε διαδοχικές στηρίξεις, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Μπορεί να είναι μιά καθοδική εκτόνωση μετά από ένα διάστημα συσσώρευσης, ή η αφετηρία ενός πτωτικού κύματος που θα έχει διάρκεια.

Λόγω του αρνητικού κλίματος που διαμορφώνεται, η αγορά αντιπαρέρχεται τα θετικά αποτελέσματα 9μήνου που εμφανίζουν πολλές εισηγμένες εταιρείες, καθώς και τις έντονες διεργασίες σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, όπου κυοφορούνται μεγάλα deals.

Στο προσκήνιο και σήμερα η μετοχή της Attica Βank, η οποία καταβαραθρώθηκε (-30% στο limit down), μετά το χθεσινό πλασματικό -550%(!) λόγω αναπροσαρμογής τιμής μετά την αποκοπή του “δικαιώματος συμμετοχής στην ΑΜΚ.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν στο κόκκινο με καθοδική κατεύθυνση. Ασθενής ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε το τελευταίο 10λεπτο, περιορίζοντας απώλειες οριακά. Ολοι οι δείκτες τερμάτισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,88% στις 905,85 μονάδες και έκλεισε στις 894,94%, υποχωρώντας κατά 1,81%.  
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 1,67%, τερματίζοντας στις 2.144,59 μονάδες. Κατά 8,54%(!) υποχώρησε ο δείκτης FT40M των mid caps, λόγω της μεγάλης πτώσης της Attica Bank, που συμμετέχει στον συγκεκριμένο δείκτη.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -3,52% και τερμάτισε με απώλειες 3,27%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Την Attica Bank (-30%) ακολούθησαν Εθνική -3,8%, Alpha  -2,7%, Πειραιώς -2,5%, Eurobank -2%, Τρ. Ελλάδος -0,7%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips με θετικό πρόσημο μόνοι οι ΟΤΕ +1%, ΕΛΠΕ +0,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,3%.

Στον αντίποδα Βιοχάλκο -3,9%, Jumbo -3%, ΕλβάλΧαλκόρ -2,7%, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ -2,5%,  Σαράντης -2,2%, ΔΕΗ και Motor Oil -2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ -1,9%,  Τιτάν -1,6%, Μυτιληναίος -1,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης