Αγορές

Βουλιάζουν μετοχές και ομόλογα- Καταιγίδα στο ΧΑ, τράπεζες -3,2%


Καταιγίδα σαρώνει το χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας και για τις επιπτώσεις της στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Στο αρνητικό κλίμα προστίθενται η επιδείνωση της διεθνούς συγκυρίας και η διάψευση των προσδοκιών για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's. “Κατακόκκινο” ταμπλό στο ΧΑ, κατά 1,75% υποχωρεί ο ΓΔ, στο -3,15% ο τραπεζικός δείκτης.
 Στο ίδιο μήκος κύματος τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου εκδηλώνονται ισχυρές πιέσεις. Περίπου 1,45% χάνει αυτή την ώρα ο DAX, κατά 4,5 μονάδες βάσης ανεβαίνουν οι αποδόσεις των γερμανικών και γαλλικών ομολόγων, ενώ του ελληνικού 10ετούς ενισχύεται κατά 6 μ.β. προσεγγίζοντας το 1,25%.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο παίρνει σάρκα και οστά το πλέον απαισιόδοξο σενάριο για τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς, που πάιρνει πλέον σαφώς καθοδική κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης διασπά διαδοχικές στηρίξεις, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, Μπορεί να είναι μιά καθοδική εκτόνωση μετά από ένα διάστημα συσσώρευσης, ή η αφετηρία ενός πτωτικού κύματος που θα έχει διάρκεια.
 Λόγω του αρνητικού κλίματος που διαμορφώνεται, η αγορά αντιπαρέρχεται τα θετικά αποτελέσματα 9μήνου που εμφανίζουν πολλές εισηγμένες εταιρείες, καθώς και τις έντονες διεργασίες σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, όπου κυοφορούνται μεγάλα deals.

Στο προσκήνιο και σήμερα η μετοχή της Attica Βank, η οποία καταβαραθρώνεται (-18% και νωρίτερα -29%), μετά το χθεσινό πλασματικό -550%(!) λόγω αναπροσαρμογής τιμής μετά την αποκοπή του “δικαιώματος συμμετοχής στην ΑΜΚ.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο με καθοδική κατεύθυνση. Ασθενής ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται το τελευταίο 15λεπτο και οι απώλειες έχουν περιοριστεί οριακά.
  Ο Γενικός Δείκτης που υποχωρούσε κατά 1,73%, χάνει τώρα περίπου 1,55% στις 897 μονάδες. %.
Περίπου 1,50% οι απώλειες του FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.148,7 μονάδες. Κατά 4,8% υποχωρεί ο δείκτης FT40M των mid caps, λόγω της μεγάλης πτώσης της Attica Bank, που συμμετέχει στον συγκεκριμένο δείκτη.
  Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -3,16% και τώρα χάνει 2,70%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Attica Bank -18%, Εθνική -3,2%, Alpha και Eurobank -2,3%, Πειραιώς -1,5%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips Βιοχάλκο -3%, ΕλβάλΧαλκόρ 2,4%, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,2%, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ -1,8%, Μυτιληναίος και Σαράντης -1,6%.

Στα miid caps άνοδο σημειώνει μόνο ο Παπουτσάνης (+3%). Στον αντίποδα Intracom -2,7%, Cenergy και Profile -2%, Πλαστικά Θράκης, Ιντρακάτ, Αβαξ και Ικτίνος -1,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης