Αγορές

Χρηματιστήριο: Περιμένοντας να επιστρέψουν τα funds


Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο χρηματιστήριο, εν αναμονή επανόδου των funds που είχαν μείνει εκτός αγοράς την περίοδο των θερινών διακοπών, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν η συναλλακτική κίνηση και ο τζίρος.

Ομως, ενώ καλλιεργούνται προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης προς τα υψηλά έτους, κυριαρχεί η λογική "κάλλιο πέντε και στο χέρι": Η υπέρβαση των 900 μονάδων αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για  κατοχύρωση κερδών και οι ρευστοποιήσεις ανακόπτουν την άνοδο.

Με έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης κινούνται οι βασικοί δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε με κέρδη αλλά εξελίσσεται σε "στοίχημα" για traders. Αυξημένος ο τζίρος, αλλά μάλλον ανεπαρκής για να στηρίξει μιά ισχυρή ανοδική κίνηση.

Βασικοί καταλύτες για την αγορά οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, οι διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο και οι επιδόσεις του τουριστικού τομέα τον τελευταίο μήνα, που ενισχύουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Σημαντική παράμετρος  και το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές. Ρευστό σκηνικό  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεικτά πρόσημα στους βασικούς δείκτες.

Οι αγορές εστιάζουν τώρα στα μηνύματα που θα δώσει σήμερα η Fed ως προς τη συνέχιση του προγράμματος παροχής ρευστότητας και την πολιτική επιτοκίων.

"Επιασαν δουλειά" τα λόμπι

Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αναλυτές και και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί η μεταβλητότητα.

Προς το παρόν στο προσκήνιο βρίσκονται μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, που σημειώνουν  εντυπωσιακή άνοδο με μεγάλη συναλλακτική κίνηση.

 Η σκυτάλη αλλάζει συνεχώς, καθώς παλιά και νεοπαγή λόμπι ενεργοποιούνται και "πουσάρουν" τις επιλεγμένες μετοχές τους.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη και οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά το πρώτο ημίωρο. Εν συνεχεία πήραν καθοδική κατεύθυνση, έχασαν τα κέρδη και τώρα κινούνται κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 911,55 μονάδες (+0,44%). Τώρα βρίσκεται στις 908, σημειώνοντας ανεπαίσθητη μεταβολή 0,03%. Περίπου 0,05% κερδίζει ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.172,5 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,89% και τώρα βρίσκεται στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 0,25%. Πειραιώς +0,4%, Ελλάδος +0,1%. Στο κόκκινο Attica Bank -1%, Alpha -0,6%, Εurobank -0,2%. Αμετάβλητη η Εθνική.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται ο ΟΠΑΠ και η ΕΥΔΑΠ με +1,3%. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1%, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Aegean  και ΕΧΑΕ +0,6%. Με απώλειες  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,,ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Σαράντης και Lamda -0,7%, ΟΛΠ -0,4%.

Στα mid caps εντυπωσιακό ριμπάουντ  πραγματοποιούν οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Intracom +7,2%, Intrakat +3%. Στον αντίποδα Ολυμπιακή Τεχνική -2%, BriQ  -1,7%, Elton -1,4%.

Στη μικρή κεφαλαιοποίηση "τρέχει" πάλι η Ξυλεμπορία-Interwood (+11,5%), συνεχίζουν την κούρσα ΓΕΒΚΑ (+9,5%) και ΒΙΟΣΩΛ (+7%)

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης