Αγορές

Χρηματιστήριο: Πέρασε τις 900 μονάδες και βλέπει ψηλότερα


"Δείγμα γραφής θετικόν" από το χρηματιστήριο, που επιστρέφει σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας μετά την συναλλακτική άπνοια και τη ραστώνη των θερινών διακοπών. Για τρίτη κατά σειράν συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κατέγραψαν σήμερα αξιόλογα κέρδη με αυξημένο τζίρο, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχύθηκε σε μεγάλη γκάμα μετοχών.

Ελπίδες δημιουργεί το γεγονός ότι ο ΓΔ προσέγγισε τις 910 μονάδες- ενδοσυνεδρικά μάλιστα τις υπερέβη, αφήνοντας πίσω το "οχυρό"των 900, που είχε αποδειχθεί ισχυρό ανάχωμα σε προηγούμενες απόπειρες ισχυρής ανάκαμψης.

 Θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς ο αυξημένος τζίρος (50,6 εκατ. ευρώ), ο οποίος παραμένει πάντως χαμηλός και μάλλον ανεπαρκής για να στηρίξει μιά ισχυρή ανοδική κίνηση πάνω από τις 925 μονάδες, που είναι ο επόμενος στόχος.

Βασικοί καταλύτες για την αγορά οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, οι διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο και οι εξαιρετικές επιδόσεις του τουριστικού τομέα τον τελευταίο μήνα, που ενισχύουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Σημαντική παράμετρος  και το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές. Ρευστό σκηνικό  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μικρή άνοδο (+0,3%) σημειώνει ο DAX,  οριακά στο κόκκινο οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο- Παρίσι, όπου οι απώλειες περιορίστηκαν μετά το άνοιγμα της Wall Street με θετικό πρόσημο.

Οι αγορές εστιάζουν τώρα στα μηνύματα που θα δώσει την Τετάρτη η Fed ως προς τη συνέχιση του προγράμματος παροχής ρευστότητας και την πολιτική επιτοκίων.

Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αναλυτές και και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η ανοδική τάση μπορεί να διατηρηθεί τις επόμενες μέρες, με παράλληλη αύξηση του τζίρου και της μεταβλητότητας.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με μικρά κέρδη  και πήραν αμέσως ανοδική κατεύθυνση. Μετά τις 12:00μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +1,53% στις 911,17 μονάδες και τερμάτισε στις 907,56 με κέρδη 1,13%.

Ανοδο 1,19% σημείωσε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.171,16 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +2,08% και έκλεισε με κέρδη 1,57%. Στην πρώτη θέση η Attica Bank με +11,4%, λόγω της... σύγχυσης που προκάλεσε η είδηση για έκδοση warrants και ΑΜΚ. Alpha +2,1%. Πειραιώς +1,6%, Εurobank +1,3%, Εθνική και Ελλάδος +0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πρωταγωνιστούν οι μετοχές του ενεργειακού τομέα, των κατασκευών και της μεταλλουργίας. Ξεχώρισαν  η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με +5,4% και η Βιοχάλκο με άλμα +5%. Ακολούθησαν, ΕΥΔΑΠ +3,1%, ΔΕΗ +2,8%,  Lamda +2%, ΟΛΠ +1,5%, Τιτάν, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,4%. Με αρνητικό πρόσημο μόνο η Coca-Cola (-1%) και η Ελλάκτωρ (-0,5%).

Στα mid caps και στη μικρή κεφαλαιοποίηση αξιόλογα κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών κατέγραψαν: Κορδέλλου +6,2%, Βιοκαρπέτ +4,2%,  ΓΕΒΚΑ +4%, ΒΙΟΣΩΛ +3,5%, Κρι-Κρι +2,4%, Αβαξ +1,9%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης