Αγορές

Ενέργεια, κατασκευές και όμιλος Βιοχάλκο οδηγούν το χρηματιστήριο


Τρίτη κατά σειράν ημέρα ανόδου στο χρηματιστήριο, που επιστρέφει σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας μετά την περίοδο διακοπών και θερινής ραστώνης. Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν όλοι οι δείκτες, προσεγγίζει τις 910 μονάδες ο ΓΔ, αφήνοντας πίσω το "οχυρό"των 900, που είχε αποδειχθεί ισχυρό ανάχωμα σε προηγούμενες απόπειρες ισχυρής ανάκαμψης.

 Θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς ο αυξημένος τζίρος - ο οποίος παραμένει πάντως χαμηλός και μάλλον ανεπαρκής για να στηρίξει μιά ισχυρή ανοδική κίνηση πάνω από τις 925 μονάδες, που είναι ο επόμενος στόχος.

Βασικοί καταλύτες για την αγορά οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, οι διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο και οι εξαιρετικές επιδόσεις του τουριστικού τομέα τον τελευταίο μήνα, που ενισχύουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Σημαντική παράμετρος  και το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές. Ρευστό σκηνικό  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μικρή άνοδο (+0,3%) σημειώνει ο DAX, στο κόκκινο με απώλειες 0,3% οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο- Παρίσι.

Οι αγορές εστιάζουν τώρα στα μηνύματα που θα δώσει την Τετάρτη η Fed ως προς τη συνέχιση του προγράμματος παροχής ρευστότητας και την πολιτική επιτοκίων.

Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αναλυτές και και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η ανοδική τάση μπορεί να διατηρηθεί τις επόμενες μέρες, με παράλληλα αύξηση του τζίρου και της μεταβλητότητας.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με μικρά κέρδη  και πήραν αμέσως ανοδική κατεύθυνση. Το τελευταίο ημίωρο έχουν χάσει μέρος των κερδών τους.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +1,53% στις 911,17 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 907,3 με κέρδη 1,10%.

Περίπου 1,10% κερδίζει και ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.169,3 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +2,08% και τώρα  κερδίζει 1,65%. Προηγείται η Alpha με +2,2%. Πειραιώς +1,7%,  Εθνική και Εurobank +1,3%. Στο κόκκινο η Attica Bank (-0,4%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πρωταγωνιστούν οι μετοχές του ενεργειακού τομέα, των κατασκευών και της μεταλλουργίας. Εντυπωσιάζει η Βιοχάλκο με άλμα +5,6%. Ακολουθούν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +4%, ΕΥΔΑΠ +3,1%, ΔΕΗ +2,5%,ΕΛΒΑΛΧαλκόρ +2,4%,  Jumbo +2,3%, ΕΛΠΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2%. Με αρνητικό πρόσημο μόνο τρεις μετοχές: Coca-Cola, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ -0,5%.

Στα mid caps και μικρή κεφαλαιοποίηση Κρι-Κρι +2,4%, ΕΥΑΘ +1,5%,  Ιντρακατ και Profile +1,3%. Στον αντίποδα BriQ  -1,8%,  Elton -1,6%, Ολυμπιακή Τεχνική -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα