Αγορές

Πράσινο ταμπλό στο χρηματιστήριο, με blue chips και small caps


Με βασικούς καταλύτες τις κυοφορούμενες εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο και τις επιδόσεις των τραπεζών, το χρηματιστήριο επιστρέφει σε ανοδική τροχιά, προσφέροντας ενδείξεις και "υποσχέσεις" για καλύτερη συνέχεια. Στα υψηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα όλοι οι βασικοί δείκτες. Μεγάλα κέρδη στο ταμπλό των βιομηχανικών blue chips, υψηλές ημερήσιες αποδόσεις στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ο τζίρος αυξήθηκε σήμερα, αλλά παραμένει χαμηλός, ανεπαρκής για να στηριχθεί  μιά αξιόπιστη ανοδική κίνηση υπέρβασης των 900 μονάδων, που θα άνοιγε το δρόμο πρός τις 925 και τις 950 σε επόμενο βήμα.

Η συνολική εικόνα στο ταμπλό δείχνει ότι παρά την παρατηρούμενη βελτίωση, η αγορά δεν έχει αποκτήσει δυναμική και η άνοδος  συντελείται σε επισφαλές έδαφος.

Πηγή αβεβαιότητας για το ΧΑ οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που επιδέχονται πολλές ¨αναγνώσεις". Αφ' ενός μεν διατηρείται ηι αβεβαιότητα για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και επιστροφής στην κανονικότητα, αφ' ετέρου δε τα στοιχεία για τις επιδόσεις στον τουρισμό τον τελευταίο μήνα δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σημαντική παράμετρος  και το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές. Ρευστό σκηνικό  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με οριακά θετικό πρόσημο ο DAX, κέρδη 0,5%-0,7% σε Λονδίνο- Παρίσι, άνοδο 0,5% σημειώνει αυτή την ώρα ο Dow Jones.

Οι αγορές εστιάζουν τώρα στα μηνύματα που θα δώσει την Τετάρτη η Fed ως προς τη συνέχιση του προγράμματος παροχής ρευστότητας και την πολιτική επιτοκίων.

Αλλαγές σε δείκτες

Στο ΧΑ θετική επίδραση είχαν σήμερα οι αλλαγές-έκπληξη στους δείκτες FTSE, που αφορούν τις μετοχές της Τρ. Πειραιώς και δύο εταιρειών πληροφορικής

  • Με επίκληση της ΑΜΚ, η Τρ.Πειραιώς "αναβαθμίστηκε", μεταφερόμενη από τον  FTSE Global Emerging Europe Small Cap στον Mid Cap  και στον FTSE All World
  • Οι Epsilon Net και Entersoft μπήκαν στους FTSE Total Cap και Micro Cap, από τους οποίους διαγράφονται Κρι-Κρι, Τρ. Αττικής, MIG και Πλαστικά Θράκης.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 17ης Σεπτεμβρίου.

Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αναλυτές και και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η ανοδική τάση μπορεί να διατηρηθεί τις επόμενες μέρες, με παράλληλα αύξηση του τζίρου και της μεταβλητότητας.

Η αντίσταση στις 900 μονάδες παραμένει ισχυρό "ανάχωμα",  για την υπέρβαση του οποίου θα απαιτηθεί αύξηση της συναλλακτικής κίνησης και του ημερήσιου τζίρου.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με μικρά κέρδη  και πήραν αμέσως ανοδική κατεύθυνση, τερματίζοντας στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,62%, κλείνοντας στις 897,44 μονάδες. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,68%, κλείνοντας στις 2.145,73 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,70%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha +3%, Εθνική +2,6%, Attica Bank +1,2%, Πειραιώς και Ελλάδος +0,5%, Εurobank +0,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν ΔΕΗ και ΕλβάλΧαλκόρ (ΕΛΧΑ) με +4,2%. Ακολούθησαν  Βιοχάλκο +3,5%, Motor Oil +2,7%,  Μυτιληναίος και ΟΤΕ +2,3%, ΕΧΑΕ +1,9%, ΟΠΑΠ +1,5%, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ +1,3%.

Στα mid caps  kai th μικρή κεφαλαιοποίηση ANEK +9,3%,ΒΙΟΣΩΛ +7,7%, Space και Entersoft +6,3%, Real Consult. +5,9%, Lavipharm +5,5%, Καμπάς, BriQ και Elton +5,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα