Αγορές

Ανοδικά το χρηματιστήριομε μικρό τζίρο


Ανοδικά κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη. Ομως η συναλλακτική κίνηση είναι εξαιρετικά υποτονική και ο τζίρος πολύ χαμηλός, υποδηλώνοντας ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει δυναμική και η άνοδος  συντελείται σε επισφαλές έδαφος.

Πηγή αβεβαιότητας για το ΧΑ οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που αποδυναμώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και επιστροφής στην κανονικότητα.

Σημαντική παράμετρος  και το κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές. Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με οριακά θετικό πρόσημο ο DAX, κέρδη 0,3%-0,5% σε Λονδίνο Παρίσι, Μιλάνο.

Στο ΧΑ η εικόνα βελτιώνεται σταδιακά και οι βασικοί δείκτες κινούνται αυτή την ώρα σε υψηλά ημέρας , με τάση περαιτέρω ενίσχυσης. Θετική επίδραση στην αγορά είχαν οι αλλαγές-έκπληξη στους δείκτες FTSE, που αφορούν τις μετοχές της Τρ. Πειραιώς και δύο εταιρειών πληροφορικής

  • Με επίκληση της ΑΜΚ, η Τρ.Πειραιώς "αναβαθμίστηκε", μεταφερόμενη από τον  FTSE Global Emerging Europe Small Cap στον Mid Cap  και στον FTSE All World
  • Οι Epsilon Net και Entersoft μπήκαν στους FTSE Total Cap και Micro Cap, από τους οποίους διαγράφονται Κρι-Κρι, Τρ. Αττικής, MIG και Πλαστικά Θράκης.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 17ης Σεπτεμβρίου.

Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αναλυτές και και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η ανοδική τάση μπορεί να διατηρηθεί τις επόμενες μέρες, με παράλληλα αύξηση του τζίρου και της μεταβλητότητας.

Η αντίσταση στις 900 μονάδες παραμένει ισχυρό "ανάχωμα",  για την υπέρβαση του οποίου θα απαιτηθεί αύξηση της συναλλακτικής κίνησης και του ημερήσιου τζίρου.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με μικρά κέρδη  και πήραν αμέσως ανοδική κατεύθυνση. Μετά από μία ώρα συναλλαγών βρίσκονται σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται αυτή την ώρα στις 895 μονάδες, με κέρδη 1,35%. Την ίδια ποσοστιαία άνοδο σημειώνει ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.138,6 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,60%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha +2,3%, Εθνική +2%, Ελλάδος +1,4%,  Εurobank +1%, Πειραιώς +0,7%, Attica Bank +0,1%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται ΔΕΗ και ΕλβάλΧαλκόρ (ΕΛΧΑ) με +4%. Ακολουθούν  Βιοχάλκο +3,5%, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ +1,9%, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ +1,7%, Lamda, ΟΛΠ και Σαράντης +1,5%. Στο κόκκινο μόνο η Aegean (-0,8%)

Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Entersoft +6,5%, BriQ +6%, MIG +5,7%, Intralot, ΒΙΟΣΩΛ και Elton +4,6%, Αβαξ και Ευρ.Πίστη +3,2%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης