Αγορές

Χρηματιστήριο: Με το ένα πόδι στο γκρεμό


 Στο χρηματιστήριο δεν ισχύει ότι «η καλή μέρα φαίνεται απ’  το πρωί». Το είδαμε να διαψεύδεται στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, που ξεκίνησαν ανοδικά και κατέληξαν σε αρνητικά πρόσημα, με δραματική πτώση των τραπεζικών μετοχών. Πάντως η σημερινή εικόνα στο ταμπλό δημιουργεί πάλι ελπίδες αντίδρασης-ανάκαμψης «επί των ερειπίων».

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών, καταγράφοντας μικρά κέρδη. Εκδηλη όμως είναι η νευρικότητα, που αποτυπώνεται στις έντονες διακυμάνσεις και στις εναλλαγές προσήμων σε τραπεζικές μετοχές και άλλα blue chips.

Οι πιέσεις οφείλονται κυρίως σε αναγκαστικές ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια αγορασμένα με margin, που βρέθηκαν στο κόκκινο.

Κλειδί για τη συνέχεια θα είναι η στάση των ισχυρών χαρτοφυλακίων, που πρωταγωνίστησαν στην πτώση των προηγούμενων ημερών.
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί,  είναι επισφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς.Υπάρχει πλέον καθοδική δυναμική, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, το ρίσκο υψηλό.

Μετοχές και δείκτες  βρίσκονται πλέον σε υπερπουλημένα επίπεδα, ο ΓΔ  κινείται σε ζώνη ισχυρής μεσοχρόνιας στήριξης. Αυτά συνηγορούν σε τεχνική αντίδραση , αλλά… «άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου» της αγοράς – των επιθετικών  funds που καθορίζουν αυτή την περίοδο την πορεία της.

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν ο αδύναμος κρίκος και η αχίλλειος πτέρνα  του ΧΑ. Πιέζονται παντού, σε όλες τις αναδυόμενες αγορές, αλλά στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν «κονιορτοποιηθεί», έχοντας χάσει  περίπου 50% της αξίας τους σε λιγότερο από 5 μήνες και 33% σε δύο εβδομάδες.

Μετοχές και δείκτες

Και σήμερα η εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό  δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία. Μετά το πρώτο ανοδικό ημίωρο τα αρχικά κέρδη έχουν χαθεί. Η Εθνική χάνει αυτή την ώρα 2,3%,  η Alpha αλλάζει συνεχώς πρόσημο,  η Πειραιώς οριακά στο κόκκινο. Με κέρδη 1,8% η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζουν Βιοχάλκο +2%,  Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Grivalia +1,7%. Στον αντίποδα Motor Oil -2,2, Aegean και ΟΤΕ -0,6%.

Οριακά στο συν ο Γενικός Δείκτης (+0,10% στις 679,5 μονάδες).  Κατά 0,2% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις  1.790 μονάδες. Οριακές απώλειες 0,10% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης.

Αυξημένος ο συνολικός τζίρος, περίπου 8 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα συναλλαγών.  Με προσυμφωνημένες πράξεις έχουν διακινηθεί πακέτα μετοχών Motor Oil αξίας 17,8 εκατ. ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης