Αγορές

Η επίθεση των κερδοσκόπων – Τα funds βούλιαξαν τις τράπεζες στο χρηματιστήριο


Η κινδυνολογία από διεθνείς οίκους και το παιχνίδι στα Παράγωγα

Μόνο μια μέρα κράτησε το «θαύμα» στο χρηματιστήριο. Μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή ανάκαμψη με καταλύτη της ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ,  τα επιθετικά funds επανήλθαν σήμερα με άγριες διαθέσεις και βρίσκοντας ευάλωτη την αγορά, βύθισαν τις τραπεζικές μετοχές στο ναδίρ. Περίπου 430 εκατ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή τους αξία εξανεμίσθηκαν σε λίγες ώρες.

Η πτώση αυτή προκαλεί δραματική επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος, αλλά και πολλά ερωτηματικά.

Ως βασικός λόγος προβάλλεται η έλλειψη εμπιστοσύνης  και η αβεβαιότητα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε προεκλογική περίοδο, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση έτοιμες – κατά την άποψη των κινδυνολόγων ξένων αναλυτών - να ενδώσουν στον πειρασμό της παροχολογίας.

Ένα άλλο «άλλοθι» για την καταβύθιση των τραπεζικών μετοχών είναι  το επιχείρημα ότι οι τράπεζες δεν κατορθώνουν να μειώσουν γρήγορα τα κόκκινα δάνεια και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Η σπέκουλα με τις εκθέσεις

Τις εκτιμήσεις αυτές «πλασάρουν» στην αγορά διεθνείς οίκοι όπως η Citigroup και Deutsche Bank, φροντίζοντας παράλληλα σε εκθέσεις τους να αναζωπυρώσουν τους φόβους για δημοσιονομικές παρεκκλίσεις, αδυναμία επίτευξης στόχων κλπ.

Αυτή η κινδυνολογική σεναριολογία «πιάνει τόπο» μόνο στο χρηματιστήριο, όπου τα ξένα funds κρατούν «και το μαχαίρι και το πεπόνι» - μπορούν να διαμορφώνουν κλίμα και να δίνουν κατεύθυνση.

Δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος και «ευήκοα ώτα» στην αγορά ομολόγων, όπου κυριαρχούν «συντηρητικά» χαρτοφυλάκια, με επενδυτικό και όχι κερδοσκοπικό προσανατολισμό.

Γι αυτό σήμερα, ενώ το χρηματιστήριο βυθιζόταν υπό την πίεση συντονισμένων ρευστοποιήσεων, τα ελληνικά ομόλογα ενισχύονταν – οι τιμές τους ανέβαιναν, οι αποδόσεις τους υποχωρούσαν. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε κατά 12 μονάδες βάσης, στο 4,08% (ενώ πριν από μία εβδομάδα είχε πάει 4,59%). Του 5ετούς υποχώρησε κατά 7 μονάδες, στο 3,23%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ σημειώθηκαν αρχικά διακυμάνσεις, καθώς τα ξένα funds περιορίζονταν σε διερευνητικές κινήσεις. Η επίθεση ξεκίνησε στις 13:00 και κλιμακώθηκε μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης, με επιταχυνόμενες ρευστοποιήσεις σε μία ρηχή αγορά χωρίς αγοραστές.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,91%, ο ΓΔ στο -1,84%. Η Εθνική έχασε 8,6%, Πειραιώς -8,1%, Alpha -7,2%, ΔΕΗ -5,6%, Eurobank -4,3%.

Η τελική εικόνα στο ταμπλό  επιτείνει τις ανησυχίες για την περαιτέρω πορεία της αγοράς – η οποία θα εξαρτηθεί πρωτίστως – αν όχι αποκλειστικά – από τη στάση των ξένων funds.

Εχουν ισχυρό  κίνητρο

Επισημαίνεται ότι στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, κατά τις οποίες ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει περίπου 20%, τα επιθετικά  χαρτοφυλάκια που κινούνται στα Παράγωγα αύξησαν τις short θέσεις τους σε πολλές μετοχές. Εχουν λοιπόν ισχυρό κίνητρο να σπρώξουν ακόμη πιο χαμηλά τις τιμές, για να κλείσουν τις θέσεις τους με μεγαλύτερο κέρδος.

Πόσο χαμηλότερα; Οι βασικοί δείκτες και τα περισσότερα blue chips βρίσκονται ήδη σε υπερπουλημένα επίπεδα. Είναι λογικό λοιπόν να ακολουθήσει νέα ισχυρή ανοδική αντίδραση τις επόμενες μέρες.

Προς το παρόν, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού: Εκλεισε σήμερα στις 692,05 μονάδες, διασπώντας δύο διαδοχικές βραχυχρόνιες στηρίξεις. Η επόμενη και ισχυρότερη είναι στις 685-675 μονάδες.  Από εκεί και πέρα… το χάος.

Διαβάστε επίσης