Αγορές

Στον... Καιάδα οι τραπεζικές μετοχές -Χάθηκαν 3,2 δισ. σε 6 εβδομάδες!


Δεν είναι πλέον μία επίθεση κερδοσκόπων, που ρευστοποιούν και πιέζουν τις τιμές για να αγοράσουν φθηνότερα, ή για να κερδίσουν στα Παράγωγα. Η πτώση των τραπεζικών μετοχών παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας και αποκτά ανεξέλεγκτη δυναμική.

Κάτι χειρότερο δεν θα μπορούσε να συμβεί: Το πλέον απαισιόδοξο καταστροφολογικό σενάριο για την πορεία του ΧΑ παίρνει σάρκα και οστά, προκαλώντας τεράστιες απώλειες σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και στους εναπομείναντες μικροεπενδυτές.

Περίπου 3,2 δισ. ευρώ(!) έχουν χαθεί στις τραπεζικές μετοχές  μέσα σε λίγες εβδομάδες – τόσο έχει μειωθεί η συνολική χρηματιστηριακή αξία τους από τις αρχές Αυγούστου.  Τα περισσότερα χάθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Σήμερα καταγράφουν νέες δραματικές απώλειες, παραμένοντας για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση σε πτωτική τροχιά, υπό την πίεση συνεχιζόμενων ρευστοποιήσεων.

Αντικειμενικοί παράγοντες και εξελίξεις που να δικαιολογούν περαιτέρω πτώση δεν υπάρχουν. Όμως οι κινήσεις των επιθετικών funds «σιγοντάρονται»  με εκθέσεις και αναλύσεις ξένων οίκων, που εκφράζουν  σκεπτικισμό για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών και προχωρούν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των τιμών-στόχων για τις μετοχές τους.

Η προϊούσα απαξίωση των τραπεζικών μετοχών προκαλεί γενικότερη  επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος και απροθυμία ανάληψης ρίσκου με νέες τοποθετήσεις, παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται στα όρια έσχατων βραχυχρόνιων στηρίξεων, ενώ πολλά blue chips κινούνται σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Σήμερα επαναλαμβάνεται το σκηνικό των δύο προηγούμενων ημερών: Η συνεδρίαση ξεκίνησε με κέρδη σε όλο το ταμπλό. Όμως η ανοδική αντίδραση αξιοποιήθηκε ως ευκαιρία για ρευστοποιήσεις. Οι πιέσεις σταδιακά εντάθηκαν και επεκτάθηκαν σε όλο το εύρος του ταμπλό.
Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε αρχικά +1,96%, «βούτηξε» γρήγορα στο -4,70% και τώρα χάνει 4,40%.

O Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,95% στις 683,8 μονάδες. Περίπου 0,75% χάνει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.798 μονάδες.

Διαβάστε επίσης