Αγορές

Χρηματιστήριο: Με ξένο χρήμα και ατμομηχανή τις τράπεζες


Με ατμομηχανή τις τραπεζικές μετοχές και "καύσιμο" τα εισρέοντα κεφάλαια  από διεθνείς επενδυτές, συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ΧΑ, με στόχο πλέον την κατάκτηση νέων υψηλών 9ετίας-10ετίας.

Η εικόνα της σημερινής και της χθεσινής συνεδρίασης επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η αγορά βρίσκεται στην αφετηρία νέου ανοδικού κύκλου, προεξοφλώντας θετικές μετεκλογικές εξελίξεις, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους και αυξημένη κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Προσδοκίες δημιουργούν και οι εξελίξεις στο πεδίο των επιχειρήσεων, όπου σημειώνονται κινήσεις επέκτασης και εξαγορών, σε συνδυασμό με νέα επενδυτικά projects, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα α΄τριμήνου προδιαγράφουν υψηλές επιδόσεις στη συνέχεια της τρέχουσας χρήσης.

Στη βελτίωση του κλίματος συμβάλλει το συνεχιζόμενο μπαράζ θετικών εκθέσεων από ξένους οίκους και αναλυτές, που εκφράζουν αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και τις μελλοντικές αποδόσεις της.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, παρά τη διάψευση των προσδοκιών για διανομή μερισμάτων - η οποία αναβάλλεται για το επόμενο έτος.

Μετοχές και δείκτες

Το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται και στον τζίρο της αγοράς, που παραμένει για 4η κατά σειρά συνεδρίαση υψηλός. Σε δύο ώρες συνολλαγών έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 53 εκατ. ευρώ (τα 6,1 εκατ. αφορούν μεταβιβάσεις πακέτων).

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με μικρά κέρδη και οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση. Τώρα κινούνται κοντά στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,98% στις 1.226,19 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 1.223 κερδίζοντας 1,70%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,85%, στις 2.979,2 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +3,50%. Τώρα κερδίζει 2,75%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank +4%, Alpha +3,7%,  Εθνική, Τρ. Ελλάδος και Πειραιώς +1,2%, αμετάβλητη η Attica Bank.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΔΕΗ και ΕλβάλΧαλκόρ +3,9%, Motor Oil +3,7%,  Ελλάκτωρ +2,2%, ΕΥΔΑΠ και Coca-Cola  +1,2%, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος Jumbo και Lamda +1,1%.

Στο κόκκινο μόνον δύο μετοχές: Aegean -0,8% και Quest -0,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα