Αγορές

Ανοδικά το χρηματιστήριο, με "φρένο" από την Coca-Cola


Η μεγάλη πτώση της μετοχής της Coca-Cola (-4,6%, λόγω αποκοπής αντίστοιχου μερίσματος) αφαίρεσε πολλές μονάδες από τους βασικούς δείκτες, δημιουργώντας πλασματική εικόνα για τη σημερινή επίδοση της χρηματιστηριακής, αγοράς, που επανήλθε σε ανοδική τροχιά, μετά τη "βουτιά" που προκάλεσαν χθες οι ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών.

Ολοι οι δείκτες σημείωσαν σήμερα σημαντικά κέρδη, που θα ήταν μεγαλύτερα χωρίς την αρνητική επίδραση της Coca-Cola. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό τους δείκτη να φθάνει +3% και να κλείνει  +1,36%.

Η γρήγορη ανάκαμψη επιβεβαιώνει τη δυναμική του ΧΑ, συντηρώντας τις προσδοκίες γιά συνέχιση της ανοδικής πορείας και υψηλότερες αποδόσεις.

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε ο ημερήσιος τζίρος - ασφαλής ένδειξη δραστηριοποίησης ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, που αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους στην ελληνική αγορά, προχωρώντας παράλληλα σε αναδιαρθρώσεις, με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα α΄τριμήνου και τις προοπτικές επιμέρους επιχειρήσεων.  Στη διάρκεια της συνεδρίασης άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 116,2 εκατ. ευρώ,  εκ των οποίων τα 8,4 εκατ. αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές  εκτιμούν ότι η αγορά δημιουγεί βάση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, πριν ξεκινήσει η επόμενη ανοδική κίνηση που θα οδηγήσει τον ΓΔ σε νέα υψηλά 9ετίας.

Αρνητική η επίδραση από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, που κινήθηκαν σε τροχιά διόρθωσης τις προηγούμενες μέρες και σήμερα εμφανίζουν εικονα σταθεροποίησης. Περίπου 0,20% υποχωρούν οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, -0,50% στο Λονδίνο. Στη Wall Street ο Dow Jones χάνει 0,25%, με θετικό πρόσημο ο S&P500, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,30%.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με οριακές απώλειες και αρνητικά πρόσημα. Σταδιακά η εικόνα βελτιώθηκε καθώς οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +1,36% στις 1.208,02 μονάδες και έκλεισε στις 1.202,43 με κέρδη 0,89%

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,60%%, κλείνοντας στις 2.925,92 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -0,09% και υψηλό +2,98%, τερματίζοντας +1,36%. Πειραιώς +2,4%, Εθνική +2,2%, Τρ, Ελλάδος +1%, Alpha +0,8%, Eurobank +0,5%. Στο κόκκινο η Attica Bank με -1,2%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε η Βιοχάλκο με άλμα +8,7%. Ακολούθησαν Aegean +6,1%, Lamda +5%, ΕλβάλΧαλκόρ +4,2%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,5%, Ελλάκτωρ +3,3%, Autohellas +2,6%, ΕΥΔΑΠ +2,3%, Quest + 2%,  Motor Oil +1,6%, Μυτιληναίος +1,5%.

Στο κόκκινο  η Coca-Cola με απώλειες -3,9% λόγω και της αποκοπής μερίσματος.0,78 ευρώ ανά μετοχή. Jumbo -1,5%, ΟΠΑΠ -0,8%, ΔΕΗ και ΟΤΕ -0,1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις