Αγορές

Χρηματιστήριο: Αγκομαχώντας στην ανηφόρα


Σε ανοδική τροχιά παραμένει το χρηματιστήριο, ακολουθώντας τα βήματα του επικρατέστερου σεναρίου τεχνικής ανάλυσης και δικαιώνοντας εν μέρει τις προσδοκίες επενδυτών και διαχειριστών χαρτοφυλακίων, που έσπευσαν από χθες να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε τράπεζες, εμποροβιομηχανικά blue chips και επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, κερδίζοντας λίγο ακόμη έδαφος μετά το χθεσινό ημερήσιο ράλι. Ομως  η ανοδική δυναμική φαίνεται να εξασθενεί, καθώς

  1. Υπάρχουν πλέον αξιόλογα κέρδη προς κατοχύρωση και το δέλεαρ των ρευστοποιήσεων είναι ισχυρό
  2. Οι βασικοί δείκτες έχουν εισέλθει σε περιοχές κρίσιμων  αντιστάσεων, τις οποίες μπορούν να υπερβούν αξιόπιστα μόνον με αυξημένο ημερήσιο τζίρο,

Σήμερα ο τζίρος ήταν αυξημένος, αλλά σε μέτρια επίπεδα. Πιέσεις εκδηλώθηκαν στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης, ώσπου η προσφορά απορροφήθηκε και η αγορά πήρε ανοδική κατεύθυνση.

 Η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί και εκτιμάται ότι θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επόμενων συνεδριάσεων, εν όψει του τριπλού κλεισίματος των Παραγώγων την Παρασκευή.

 Η συνολική εικόνα της αγοράς δείχνει ότι παρά την αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, υποβόσκουν ανησυχίες και πολλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων προτιμούν να αποφύγουν την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου, φοβούμενοι ότι σ' αυτό το μέτωπο θα υπάρξει υποτροπή τις επόμενες μέρες.

Θετική η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, που εμφανίζουν εικόνα σταθεροποίησης και οι βασικοί τους δείκτες κινούνται στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος. Εναρρυντικά μηνύματα από τη Wall Sreet,  όπου ο Dow Jones κερδίζει 0,5%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 1%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ κρίσιμη για τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης θα είναι η αυριανή συνεδρίαση, κατά την οποία αναμένεται να δοκιμασθεί η αντοχή αντιστάσεων

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον στο άνω όριο της "διακεκαυμένης ζώνης", κλείνοντας σήμερα στις 663,61 μονάδες, με    κέρδη 0,38%.

Στις 1.593,71 μονάδες τερμάτισε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με άνοδο 0,21%

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σε μεγάλο εύρος διακύμανσης. Πήγε από +0,74% μέχρι -1,34% και τερμάτισε με οριακά κέρδη 0,19%. Alpha και Τρ. Ελλάδος +1%, Εθνική +0,8%, Attica Bank +0,6%. Στο κόκκινο η Eurobank (-0,6%) και Πειραιώς (-0,5%)..

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips επικεφαλής της κούρσας Φουρλής +5,5%, ΔΕΗ +4,7%, Aegean +4,3%. Ακολούθησαν Βιοχάλκο +2,6%, ΟΛΠ +2,3%,.Motor Oil και Lamda +1,2%, Τιτάν και Σαράντης +0,9%. ΟΛΠ +1,3%,  ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ +1,1%,

Στον αντίποδα ΕΧΑΕ -1,6%, Μυτιληναίος -1,4%, ΑΔΜΗΕ -1,3%, ΟΠΑΠ και Coca-Cola -1,1%.

Στα mid caps τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν Ικτίνος (+5,9%), Αβαξ (+5,4%),  Profile +233%, Autohellas  και Ιντρακάτ +2,5%.

Διαβάστε επίσης