Αγορές

Ράλι στο χρηματιστήριο με “χορηγία” Ερντογάν -Τράπεζες +8,3%, ΓΔ +4%!


Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης στα ελληνοτουρκικά  και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα εξοπλιστικά και τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, προκαλούν μίνι ράλι στο χρηματιστήριο. Μετά από 10 εβδομάδες συσσώρευσης με συναλλακτική άπνοια και ισχνούς ημερήσιους τζίρους η αγορά αποκτά πάλι ζωντάνια και ανοδική ορμή, προσφέροντας υψηλές αποδόσεις.

Ισχυρά χαρτοφυλάκια και διεθνή  funds που είχαν περιορίσει στο ελάχιστο τις κινήσεις τους στο ΧΑ, επανήλθαν σήμερα με εντολές αγορών, δίνοντας ισχυρή ώθηση  σε μετοχές και δείκτε

Ο πήχυς τον προσδοκιών ανεβαίνει, αλλά το βραχυχρόνιο ρίσκο παραμένει υψηλό και η εικόνα μπορεί να διαφοροποιηθεί πλήρως τις επόμενες μέρες, εάν η Αγκυρα επιχειρήσει να ανεβάσει πάλι το “θερμόμετρο” στα ελληνοτουρκικά, όταν αυτό θα εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Ερντογάν.

Δίκην ελατηρίου

Προς το παρόν πάντως η διαφαινόμενη απομάκρυνση του κινδύνου ανάφλεξης στην περιοχή, δρά καταλυτικά στη χρηματιστηριακή αγορά, που είχε συμπιεσθεί ασφυκτικά τον τελευταίο καιρό.

Η αντίδραση εκδηλώθηκε σήμερα δίκην συμπιεσμένου ελατηρίου που απελευθερώνεται. Με εαυξημένο όγκο συναλλαγών και αξιόλογο τζίρο οι δείκτες εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο σημείο τεσσάρων εβδομάδων, δίνοντας υποσχέσεις για ανάλογη συνέχεια.
Στο επίκεντρο ενδιαφέροντος και σε ρόλο λοκομοτίβας της αγοράς οι τραπεζικές μετοχές, που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες  από τα μέσα Ιουλίου.
Ο κλαδικός τους δείκτης πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα +8,3%, συμβάλλονττας σε γενικότερη βελτίωση του κλίματος και στη δημιουργία προσδοκιών. Στο μίνι ράλι συμμετείχαν και πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips,  καθώς και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που προσέλκυσαν τοποθετήσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι μετά την ανοδική εκτόνωση, η περαιτέρω πορεία του ΧΑ θα εξαρτηθεί και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς. Οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν σήμερα εικόνα σταθεροποίησης (DAX -0,1%, FTSE100 -0,2% CAC40 +0,2%), ενώ η Wall Street κινείται ανοδική την πρώτη ώρα συναλλαγών (Dow Jones +1,4%).

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ενθαρρυντικές οι τεχνικές ενδείξεις. Ομως με τη σημερινή μεγάλη άνοδο οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλέον σε περιοχές αντιστάσεων.
Στη “διακεκαυμένη ζώνη” των 657-663 μονάδων εισήλθε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 661,13 μονάδες με άνοδο 3,95%.
Κατά 4,16% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,  τερματίζοντας στις 1.590,39 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης τερμάτισε σε υψηλό ημέρας, με ημερήσια κέρδη 8,29%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πρώτη η Εθνική με +9,6%. Ακολούθησαν Eurobank +9,1%, Πειραιως +8,3%, Alpha +6,3%, Attica Bank +5,6%, Τρ. Ελλάδος +2,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +10%,  Βιοχάλκο +7,8%, ΕΧΑΕ + 7,4%, ΑΔΜΗΕ +6,6%,  ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Jumbo +5,3%, Τιτάν και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +4,3%, Aegean +3,7%, Motor Oil +3,2%, ΟΠΑΠ +3%.

Στα mid caps Autohellas +7,8%, Ικτίνος +6,4%, Cemergy και Ολυμπιακή Τεχνική +5,3%, MIG, Intracom και Ιντρακάτ +4,2%

Διαβάστε επίσης