Αγορές

Ράλι αυτοπεποίθησης στο ΧΑ, τράπεζες +4,8%- Βλέπει εκτόνωση στα ελληνοτουρκικά


Η “εθνική αυτοπεποίηση” για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ανακοινώνοντας εξοπλιστικό πρόγραμμα και μέτρα στήριξης της οικονομίας, παίρνει υπόσταση στο χρηματιστήριο, το οποίο σπεύδει μάλιστα να προεξοφλήσει περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Μετά από ένα “καυτό Σαββατοκύριακο” αναμονής των επόμενων κινήσεων από τουρκικής πλευράς, η αγορά βλέπει τώρα καλύτερες προοπτικές, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Αγκυρα επιλέγει την οδό της -έστω πρόσκαιρης – εκτόνωσης, προκειμένου να αποφύγει και την επικρεμάμενη απειλή επιβολής ευρωπαίκών κυρώσεων σε βάρος της.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η κρίση τερματίζεται και ότι το “θερμόμετρο” στα ελληνοτουρκικά δεν θα “χτυπήσει πάλι κόκκινο”, όταν αυτό θα εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Ερντογάν.

Η επάνοδος των funds

Προς το παρόν πάντως η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης  επιδρά καταλυτικά στη χρηματιστηριακή αγορά, που είχε συμπιεσθεί ασφυκτικά τον τελευταίο καιρό, λόγω του αυξανόμενου γεωπολιτικού ρίσκου. Ισχυρά χαρτοφυλάκια και διεθνή  funds που είχαν περιορίσει στο ελάχιστο τις κινήσεις τους στο ΧΑ, επανέρχονται σήμερα με εντολές αγορών, δίνοντας ισχυρή ώθηση  σε μετοχές και δείκτες.

Στο επίκεντρο ενδιαφέροντος και σε ρόλο λοκομοτίβας της αγοράς βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες  από τα μέσα Ιουλίου.

Ο κλαδικός τους δείκτης πραγματοποιεί εντυπωσιακό άλμα +4,8%, συμβάλλοντας σε γενικότερη βελτίωση του κλίματος και στη δημιουργία προσδοκιών που δίνουν ανοδική κατεύθυνση στην αγορά. Στο μίνι ράλι συμμετέχουν και πολλά εμποροβιομηχανικά χαρτιά, που προσελκύουν τοποθετήσεις και αποκομίζουν σημαντικά κέρδη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι μετά την ανοδική εκτόνωση, η περαιτέρω πορεία του ΧΑ θα εξαρτηθεί και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, που εμφανίζουν σήμερα εικόνα σταθεροποίησης (DAX +-0,1%, FTSE100 -0,2%, CAC40 +0,2%).

Μετοχές και δείκτες

Ενθαρρυντικές οι τεχνικές ενδείξεις, καθώς οι βασικοί δείκτες απομακρύνονται από τα σημεία στήριξης και προσεγγίζουν περιοχές αντιστάσεων.

Προς τη “διακεκαυμένη ζώνη” των 657-663 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος βρίσκεται τώρα σε υψηλό ημέραςστις 652,5 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,60%.

Κατά 2,30 ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,  στις 1.562 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +5,11% και τώρα έχει διολισθήσει λίγο χαμηλότερα, διατηρώντας κέρδη 4,80%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Η Εθνική πήγε +7% και τώρα κερδίζει 4,6%. Προηγείται η Πειραιως με +5,4%. Alpha +4,9%, Eurobank +4,7%, Attica Bank +4,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕΧΑΕ +5,3%, ΔΕΗ και Βιοχάλκο +4,4%,  Aegean και  Ελλάκτωρ +4,1%, ΕΥΔΑΠ +3,8%, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3,4%, Τιτάν και ΟΤΕ +2,8%.

Στα mid caps προηγούνται Autohellas +5,2%, Cenergy +4,7%, MIG +4,5%, Ιντρακάτ +3,8%, Αβαξ +3,5%.

Διαβάστε επίσης