Αγορές

Ερντογάν και πανδημία αυξάνουν το ρίσκο στο χρηματιστήριο


Αμηχανία, επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής υποδηλώνει η σημερινή εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια και στο ΧΑ, όπου οι δείκτες τερμάτισαν σήμερα στα χαμηλά ημέρας καταγράφοντας μικρές απώλειες, ενώ η συναλλακτική κίνηση ήταν υποτονική και ο τζίρος χαμηλός (28 εκατ. ευρώ)

Στην ελληνική αγορά συνεχίζεται ουσιαστικά το τεστ αντοχών και δυναμικής, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά  και προβληματισμού για τις προοπτικές της οικονομίας και των επιχειρήσεων σε συνθήκες παρατεινόμενης πανδημίας.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες  επισημαίνουν ότι η αγορά ανησυχεί δικαιολογημένα για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, καθώς αναμένεται ένα "θερμό Σαββατοκύριακο" με νέες τουρκικές προκλήσεις και κλιμάκωση της έντασης.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και τα νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις του στην οικονομία. Περίπου 0,4% χάνει ο DAX αυτή την ώρα, οριακά στο συν ο Dow Jones, με αρνητικό πρόσημο ο S&P500 και  ο Nasdaq.

Μετοχές και δείκτες

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο χαμηλός τζίρος δείχνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια και τα ξένα funds παραμένουν αδρανή, εκτιμώντας ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι υψηλό σε σχέση με τις πιθανές αποδόσεις.

Ενθαρρυντική τεχνική ένδειξη το γεγονός ότι στη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου δοκιμάσθηκε με επιτυχία η αντοχή βραχυχρόνιων στηρίξεων και οι βασικοί δείκτες επανήλθαν στη ζώνη παρατεταμένης συσσώρευσης.

Σήμερα το πρώτο 5ωρο κινήθηκαν σε μικρό εύρος διακύμανσης, αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση, ενώ προς στιγμήν βρέθηκαν στο κόκκινο. Στις 15:30 σημείωσαν υψηλά ημέρας και στη συνέχεια διολίσθησαν χωρίς αντίδραση, τερματίζοντας σε χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,40%% στις 640,51 μονάδες και έκλεισε στις 636,03 με -0,30%.

Κατά 0,15% υποχώρησε  ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.526,84 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,64% μέχρι -1,24% και έκλεισε με απώλειες 1,19%.Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική και Πειραιώς -2,2%, Attica Bank -1,5%, Alpha -1,4%, Ελλάδος -0,6%. Αμετάβλητη η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ανοδικά κινήθηκαν  ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ +1,6%, Aegean +1,3%, Jumbo +1%,  Jumbo, Lamda +0,7%.

 Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΥΔΑΠ -1,9%, ΔΕΗ -1,7%,  ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,4%, Φορλής -1,2%, ΕΛΠΕ -1%.

Στα mid caps Autohellas +6%, Profile +0,7%, ΟΛΘ και Ιασώ +0,5%.  Στο κόκκινο όλες οι υπόλοιπες μετοχές. Με τις μεγαλύτερες απώλειες: Cenergy -4,6%, MIG -1,6%, Intracom  και ΕΥΑΘ -1,5%.

Διαβάστε επίσης