Αγορές

Απουσιάζουν τα funds, άπνοια στο χρηματιστήριο


Συνεχίζεται το τεστ αντοχών και δυναμικής στο χρηματιστήριο, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά  και προβληματισμού για τις προοπτικές της οικονομίας και των επιχειρήσεων σε συνθήκες παρατεινόμενης πανδημίας.

Εκδηλη επιφυλακτικότητα και εικόνα σταθεροποίησης στις ευρωπαϊκές αγορές, που αναζητούν κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας μετά το μινι ράλι των προηγούμενων ημερών.

Στο ΧΑ επικρατεί απόλυτη συναλλακτική άπνοια και ο τζίρος ήταν μόλις 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης. Είναι προφανές ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια και τα ξένα funds παραμένουν αδρανή, εκτιμώντας ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι υψηλό σε σχέση με τις πιθανές αποδόσεις.

Με έντονες διακυμάνσεις έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής οι βασικοί δείκτες, έχοντας αλλάξει πολλές φορές κατεύθυνση και πρόσημο.

Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι το πρώτο ζητούμενο στο ΧΑ είναι τώρα η παραμονή των βασικών δεικτών πάνω από τις περιοχές βραχυχρόνιας στήριξης, που τίθενται σε δοκιμασία.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μέχρι στιγμής από τις 630,61 μονάδες (-0,18%) μέχρι τις 633,75 (+0,32%). Τώρα βρίσκεται στις 632,6 σημειώνοντας άνοδο 0,15%.

Την ίδια ποσοστιαία μεταβολή σημειώνει και ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινούμενος στις 1.514,2 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,60% μέχρι +0,54%. Τώρα βρίσκεται στην τιμή χθεσινού κλεισίματος, χωρίς μεταβολή. Προηγείται η Attica Bank με +1%  Πειραιώς +0,6%, Eurobank +0,2%. Στο κόκκινο Τρ. Ελλάδος -0,6%, Εθνική -0,5%, Alpha -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ, που κερδίζει 3,2% ανακάμπτοντας μετά από μεγάλες απώλειες τις προηγούμενες μέρες. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,6%, Μυτιληναίος και Jumbo +1%, Lamda +0,5%.

  Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,7%, Motor Oil, Τιτάν, Σαράντης και Φουρλής -0,7%.

Στα mid caps Ολυμπιακή Τεχνική +1,9%, Ιντρακάτ +1,3%, Πλαίσιο και Ελτον +0,8%. Στον αντίποδα  Intracom -2,2%, Αβαξ και Ικτίνος -1%.

Διαβάστε επίσης