Αγορές

Σε δοκιμασία αντοχών το χρηματιστήριο


Σε κρίσιμο τεστ αντοχών και δυναμικής εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, μετά τις μεγάλες χθεσινές απώλειες που επιδείνωσαν το κλίμα, επιτείνοντας την αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Με έντονες διακυμάνσεις κινούνται οι βασικοί δείκτες, έχοντας αλλάξει μέχρι στιγμής πολλές φορές κατεύθυνση και πρόσημο. Υποτονική συναλλακτική κίνηση, με τζίρο μόλις 10 εκατ. ευρώ σε δυόμιση ώρες συνεδρίασης - ένδειξη επιφυλακτικότητας από πλευράς διαχειριστών χαρτοφυλακίων, που εμφανίζονται απρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Θετική εικόνα διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου το κλίμα έχει βελτιωθεί και οι δείκτες κινούνται ανοδικά (DAX και FTSE100 +1%).

Βασικοί καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος στο ΧΑ παραμένουν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο μέτωπο της πανδημίας, που προκαλούν μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση, συντείνοντας παράλληλα σε περαιτέρω απορρύθμιση  της οικονομικής δραστηριότητας.

Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι το πρώτο ζητούμενο στο ΧΑ είναι τώρα η παραμονή των βασικών δεικτών πάνω από τις περιοχές βραχυχρόνιας στήριξης, που τέθηκαν σήμερα σε δοκιμασία.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μέχρι στιγμής από τις 631,54 μονάδες (+0,63%) μέχρι τις 625,59 (-0,31%). Τώρα βρίσκεται στις 629,5 σημειώνοντας άνοδο 0,30%.

 Περίπου 0,30% κερδίζει και ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινούμενος στις 1.507 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +1,19% μέχρι -0,61%. Τα τελευταία λεπτά έχει ανακάμψει, ενισχυόμενος κατά 0,60%. Σε θετικό έδαφος όλες οι μετοχές του κλάδου. Προηγούνται η Εθνική και η Attica Bank με +1,6%. Alpha και Τρ. Ελλάδος +0,7%, Eurobank και Πειραιώς +0,2%,

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΕΥΔΑΠ με +4%.  Ακολουθούν Σαράντης +1,2%,  ΔΕΗ και Φουρλής +1%,  Μυτιληναίος +0,7%, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ +0,5%.  Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -7%(!), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,3%, ΟΛΠ -0,5%, Τιτάν και Lamda -0,4%.

Στα mid caps Ολυμπιακή Τεχνική +1,9%, Ιντρακάτ +1,3%, Πλαίσιο και Ελτον +0,8%. Στον αντίποδα  Intracom -2,2%, Αβαξ και Ικτίνος -1%.

Διαβάστε επίσης