Αγορές

Αμήχανες οι αγορές, σημειωτόν στο ΧΑ


Αμηχανία, επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής υποδηλώνει η σημερινή εικόνα στα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ, όπου οι δείκτες κινούνται με διακυμάνσεις μικρού εύρους χωρίς σαφή κατεύθυνση, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι εξαιρετικά υποτονική.

Στην ελληνική αγορά συνεχίζεται ουσιαστικά το τεστ αντοχών και δυναμικής, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά  και προβληματισμού για τις προοπτικές της οικονομίας και των επιχειρήσεων σε συνθήκες παρατεινόμενης πανδημίας.

Ο συνολικός τζίρος είναι μόλις 7 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης. Προφανώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια και τα ξένα funds παραμένουν αδρανή, εκτιμώντας ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι υψηλό σε σχέση με τις πιθανές αποδόσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες  επισημαίνουν ότι η αγορά ανησυχεί δικαιολογημένα για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, καθώς αναμένεται ένα "θερμό Σαββατοκύριακο" με νέες τουρκικές προκλήσεις και κλιμάκωση της έντασης.

Μετοχές και δείκτες

Ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι στη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου δοκιμάσθηκε με επιτυχία η αντοχή βραχυχρόνιων στηρίξεων και οι βασικοί δείκτες επανήλθαν στη ζώνη παρατεταμένης συσσώρευσης.

Σήμερα έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής σε μικρό εύρος διακύμανσης, αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση, ενώ προς στιγμήν βρέθηκαν στο κόκκινο.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από  +0,39% μέχρι -0,06% και τώρα ενισχύεται οριακά,σημειώνοντας άνοδο 0,15% στις 638,8 μονάδες.

Περίπου 0,20% κερδίζει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινούμενος στις 1.532 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,40% μέχρι +0,64%. Τώρα βρίσκεται σε θετικό έδαφος,με οριακά κέρδη 0,20%. Προηγείται η Eurobank με +1%. Ακολουθούν Attica Bank +0,4%,  Πειραιώς +0,2.%, +0,2%. Αμετάβλητη η Εθνική,στο κόκκινο Alpha (-0,6%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +1,5%, ΟΤΕ, Jumbo, Lamda και ΕΧΑΕ +0,9%,  ΟΠΑΠ +0,7%, Ελλάκτωρ +0,5%.

  Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Φουρλής -1,2%, ΔΕΗ -1%,  ΕΥΔΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil -0,5%

Στα mid caps ενισχύονται: Autohellas +2,2%, Ολυμπιακή Τεχνική +1,3%, Profile +1%, ΟΛΘ +0,9%.