Αγορές

Σε τεντωμένο σχοινί τα χρηματιστήρια- Εντονες διακυμάνσεις


Μεταβλητότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ΧΑ, που ξεκίνησαν σήμερα με σημαντικές απώλειες υπό την πίεση αυξημένης προσφορά, καθώς η χθεσινή ανοδική αντίδραση θεωρήθηκε από πολλούς διαχειριστές χαρτοφυλακίων ως ευκαιρία περιορισμού του ανειλημμένου κινδύνου. Ομως η ανάκαμψη συνεχίζεται, διαψεύδοντας -προς το παρόν - αυτές τις εκτιμήσεις.

Με έντονη συναλλακτική κίνηση και αυξημένο τζίρο (20 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες) οι βασικοί δείκτες του ΧΑ  "γύρισαν" από το κόκκινο σε θετικό πρόσημο, ενώ στα  καταγράφοντας μικρά κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από το κόκκινο με απώλειες 0,93% και πρόσκαιρα τις υπερκάλυψε  κινούμενος έως το +0,23%. Το τελευταίο 15λεπτο έχει πάρει πάλι καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας στο -0,35%.

 Ανάλογη εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήριο. Ο DAX στη Φρανκφούρτη "έγραψε" -1,70% και ανακάμπτει τώρα σε -0,45%. Κέρδη της τάξεως του 0,50% καταγράφει ο FTSE-100 στο Λονδίνο.

Πιέσεις εκδηλώνονται στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Κατά 2,7 μονάδες βάσης ανεβαίνει η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, κατά 2 μ,β, του ελληνικού, που αναρριχήθηκε νωρίτερα στο 1,72% και τώρα βρίσκεται στο 1,70%.

Την αβεβαιότητα στις αγορές συντηρεί η ασάφεια των χθεσινών ανακοινώσεων της Fed, που απέφυγε πάλι να προσδιορίσει ένα χρονοδιάγραμμα αυξήσεων επιτοκίων.

Ανησυχίες προκαλεί επίσης η συνεχιζόμενη ένταση με επίκεντρο την Ουκρανία, που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και να επηρεάσει τελικά την αροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς αποτελεί η παραμονή του ΓΔ στην περιοχή των 930 μονάδων, που αποτελούν τώρα νέα στήριξη και κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 929,6 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,36%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,40% στις 2.246μονάδες. Οριακές απώλεις 0,10% σημειώνει ο FT40M των mid caps

Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης έχει κινηθεί ο τραπεζικός δείκτης, σημειώνοντας χαμηλό -1,56% και υψηλό +1%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Εθνική (1%). που πρωταγωνίστησε και στη χθεσινή άνοδο. Πειραιώς -1%, Alpha και Eurobank -0,5%, αμετάβλητες Attica Βank και Τρ. Ελλάδας.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Αegean +1,3%, ΕλβάλΧαλκόρ  +0,4%, ΟΤΕ και Lamda +0,2%. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2%, Ελλάκτωρ -1,7%, Coca-Cola -1,4%, Jumbo -1,2%, Quest -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα