Αγορές

Νηνεμία στα χρηματιστήρια μετά την καταιγίδα- Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ


Η σφοδρή "καταιγίδα" που έπληξε τις αγορές φαίνεται ότι κοπάζει - ή τουλάχιστον βρίσκεται σε ύφεση - και τα χρηματιστήρια αλλάζουν κατεύθυνση. Μετά τις χθεσινές δραματικές απώλειες σε μετοχές και δείκτες, ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται σήμερα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ, δημιουργώντας ελπίδες ότι η βαθιά διόρθωση μπορεί να αποφευχθεί επί του παρόντος.

Ομως οι παράγοντες που συνέθεσαν τις προηγούμενες μέρες τις συνθήκες "τέλειας καταιγίδας" εξακολουθούν να υπάρχουν και οι κίνδυνοι είναι ορατοί: Η ουκρανική κρίση συνεχίζεται, η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, το ενεργειακό κόστος παραμένει δυσβάστακτο για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις, οι αυξήσεις επιτοκίων και κόστους χρήματος είναι θέμα χρόνου.

Ολα δείχνουν ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται σε πέλαγος αβεβαιότητας και το βραχυχρόνιο ρίσκο θα είναι υψηλό. Στο ΧΑ αναμένεται ρευστό σκηνικό με έντονη μεταβλητότητα, διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης.

Θετική εικόνα

Προς το παρόν η ανοδική αντίδραση δημιουργεί αισιοδοξία και προσδοκίες. Η μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών δημιούργησε αγοραστικές ευκαιρίες, δίνοντας  δυνατότητα επανατοποθέτησης κεφαλαίων που είχαν αποσυρθεί με ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση κερδών. Το αγοραστικό ενδιαφέρον "μεταφράζεται" σε ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών και αυξημένο τζίρο. Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό τους δείκτη να προηγείται (+1,05%) στην ανοδική αντίδραση.

 Θετική εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: ο DAX κερδίζει 0,45%, FTSE-100 και CAC-40 στο +0,70%.

Αλλαγή σκηνικού στις αγορές ομολόγων, όπου συνέρρεαν χθες κεφάλαια και οι τιμές ενισχύθηκαν (μεγάλη αποκλιμάκωση αποδόσεων). Κατά 1,5 μονάδες βάσης ανεβαίνουν οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς, αμετάβλητη του ελληνικού.

Στο ΧΑ πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η επάνοδος του ΓΔ στις 930+ μονάδες σήμερα-αύριο, ώστε να παραμείνει ισχυρή η στήριξη που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην περιοχή αυτή και να περιοριστούν οι πιθανότητες περαιτέρω διόρθωσης προς τις 900 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος, με μικρές διακυμάνσεις.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,90% στις 923,03 μονάδες και στη συνέχεια  διολίσθησε ως τις 916,85 (+0,22%). Τώρα βρίσκεται στις 922,3 με κέρδη 0,90%.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,90% στις 2.225,4 μονάδες. Ανοδο 1,05% σημειώνει ο FT40M των mid caps

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό +0,57% και πήγε μέχρι +1,48%.Τώρα ενισχύεται κατά 1,30%. Προηγείται η Attica Βank.με +3,5%. Εθνική +1,7%,  Eurobank και Τρ. Ελλάδος.+1,2%, Alpha και Πειραιώς +0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Aegean +2,5%,  ΟΠΑΠ και ΕλβάλΧαλκόρ +1,4%,  Μυτιληναίος +1,3%,  ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1%, ΕΥΔΑΠ +0,8%. Στον αντίποδα Ελλάκτωρ -1,6%, ΑΔΜΗΕ -0,8%, Jumbo -0,5%.

Στα mid caps Epsilon και Παπουτσάνης +2,3%, Αβαξ, Ιντρακάτ και  Intracom +2%, ΕΧΑΕ και Ικτίνος +1,7%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα