Αγορές

Ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια, +3% οι τράπεζες στο ΧΑ


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στα χρηματιστήρια, μετά από τρεις ημέρες μεγάλων απωλειών που δημιούργησαν αγοραστικές ευκαιρίες. Μίνι-ράλι ανάκαμψης βρίσκεται σε εξέλιξη στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX τη Φρανκφούρτη πραγματοποιεί άλμα +2,35%,, στο ΧΑ ο ΓΔ έκλεισε με +1,87% και ο τραπεζικός +3%. Θετική εικόνα και στη Wall Street,όπου o Dow Jones κερδίζει 1,20%, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,75%. 

Η σφοδρή "καταιγίδα" που έπληξε τις αγορές βρίσκεται σε ύφεση, δημιουργώντας ελπίδες ότι "τα χειρότερα" θα αποφευχθούν και η διόρθωση θα ολοκληρωθεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Ομως οι κίνδυνοι είναι ορατοί: Η ουκρανική κρίση συνεχίζεται, η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, το ενεργειακό κόστος παραμένει δυσβάστακτο για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις, οι αυξήσεις επιτοκίων και κόστους χρήματος είναι θέμα χρόνου.

Ολα δείχνουν ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται σε πέλαγος αβεβαιότητας και το βραχυχρόνιο ρίσκο θα είναι υψηλό. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποψινές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, που μπορεί να καθησυχάσουν  τις ανησυχίες των αγορών για τα επιτόκια, ή να "ρίξουν λάδι στη φωτιά".

Στο ΧΑ αναμένεται ρευστό σκηνικό με έντονη μεταβλητότητα, διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης. Κατεύθυνση θα δώσουν οι τραπεζικές μετοχές,που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και "πριμοδοτούνται" από διεθνείς οίκους με ευνοϊκές εκθέσεις, αναλύσεις και προβλέψεις.

Προς το παρόν η ανοδική αντίδραση δημιουργεί αισιοδοξία και προσδοκίες. Η μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών δημιούργησε αγοραστικές ευκαιρίες, δίνοντας  δυνατότητα επανατοποθέτησης κεφαλαίων που είχαν αποσυρθεί με ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση κερδών. Το αγοραστικό ενδιαφέρον "μεταφράζεται" σε ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών και ικανοποιητικό τζίρο, ο οποίος ήταν σήμερα 57,1 εκατ. ευρώ, συν 8 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Μετοχές και δείκτες

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια είναι η επάνοδος του ΓΔ στις 930 μονάδες, που επαναβεβαιώνει αυτή την περιοχή ως βάση στήριξης. Το ζητούμενο είναι τώρα να παραμείνει ο ΓΔ πάνω από τις 930 μονάδες στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, γεγονός που θα περιόριζε τις πιθανότητες περαιτέρω διόρθωσης προς τις 900 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στις 930,42 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,87%. Ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι +2,19% στις 933,34 μονάδες.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 2,18%, κλείνοντας στις 2.251,37μονάδες. Στο +1,61% ο FT40M των mid caps

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +3,45% και έκλεισε με άνοδο 2,98%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Στην  πρώτη θέση η Εθνική  με +4,7%. Πειραιώς +3,6%, Alpha +3,1%, Eurobank +1,6%, Attica Βank .+0,4%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε οι ΟΠΑΠ με +4,5%,  ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +4,3%,  ΔΕΗ +3%, Αegean +2,9%, ΕλβάλΧαλκόρ +2,5%, Μυτιληναίος +2,3%, Motor Oil +2%, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Βιοχάλκο  +1,3%. Στο κόκκινο μόνον Ελλάκτωρ (-2,5% λόγω της αρνητικής δημοσιότητας  με την Αττική Οδό)  και Coca-Cola  -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις