Αγορές

Επεσαν 3,4% οι τράπεζες, λύγισε το χρηματιστήριο


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων επιπέδων ισορροπίας βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, μετά το μίνι ράλι της Δευτέρας και τη χθεσινή μικρή άνοδο, που έφεραν τους βασικούς δείκτες σε περιοχές κρίσιμων αντιστάσεων.

Η ανοδική κίνηση των δύο ημερών δημιούργησε  αξιόλογα βραχυχρόνια κέρδη, που αποτέλεσαν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις στη σημερινή συνεδρίαση. Παράλληλα όμως αναθέρμανε το αγοραστικό ενδιαφέρον χαρτοφυλακίων που είχαν μείνει αδρανή τις προηγούμενες εβδομάδες, βλέποντας το ρίσκο να αυξάνεται.

 Οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων αποδόσεων αύξησαν τη μεταβλητότητα, προκαλώντας πιέσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Μετά από έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης, οι βασικοί δείκτες πήραν την κατιούσα, τερματίζοντας σε χαμηλά ημέρας Η εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού επι τα χείρω, οφείλεται κυρίως στις σημαντικές απώλειες των τραπεζικών μετοχών, που οδήγησαν τον κλαδικό τους δείκτη στο -3,38%.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις δύο εναπομένουσες συνεδριάσεις ώς το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή.

Μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται πάλι στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Εύλογη η επιφυλακτικότητα, που "μεταφράστηκε" σήμερα σε χαμηλό τζίρο (43,8 εκατ. ευρώ)

Μετοχές και δείκτες

Το πρώτο ζητούμενο στο ΧΑ είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω στην περιοχή στήριξης των 657-663 μονάδων, ώστε να επιχειρηθεί νέα ανοδική κίνηση  σε περίπτωση βελτίωσης του κλίματος.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα από τις 660,23 μονάδες (-0,51%) μέχρι τις 667,32 (+0,56%). Τερμάτισε στις 661,19 με απώλειες 0,36%.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,51%, κλείνοντας στις 1.585,53 μονάδες.

Σε μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -3,73% μέχρι +0,42% και τερμάτισε με "βουτιά" -3,38%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -4,8%, Alpha -3,6%, Εθνική -3,5%, Eurobank -2,7%, Attica Bank -1,9%, Τρ. Ελλάδος -0,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε  η Ελλάκτωρ, πραγματοποιώντας θεαματικό ριμπάουντ +30%(!), μετά από πολλές μέρες απωλειών. Ξεχώρισαν επίσης ΔΕΗ +3,1%, ΑΔΜΗΕ +2,4%,  ΕΥΔΑΠ +1,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,3%.

.Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,9%, Motor Oil -1,9%, ΕΧΑΕ -1,8%, Μυτιληναίος και Lamda -1,1%,  Βιοχάλκο -0,8%,  Aegean και Τιτάν -0,5%..

Στα mid caps Ιντρακάτ +5,6%, Αβαξ και Κρι-Κρι +2,3%, Profile +1,3%. Στον αντίποδα MIG και ΙΚτίνος -3,1%, Ευρωπαϊκή Πίστη -2,7%, Ολυμπιακή Τεχνική -2,4%.

Διαβάστε επίσης