Αγορές

Ανασύνταξη δυνάμεων στο χρηματιστήριο


Λίγα 24ωρα μετά την ευφορία που προκάλεσε η είδηση για την παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου κατά  του κορονοϊού, οι αγορές συνεχίζουν να φλερτάρουν με τη διόρθωση, ενώ διεθνείς οίκοι όπως η Goldman Sachs "προφητεύουν" ράλι και πάρτι στα χρηματιστήρια την επόμενη χρονιά.

Ευμετάβλητο σκηνικό και διακυμάνσεις μεγάλου εύρους στο ΧΑ, απώλειες στην Ευρώπη (DAX -1,2%), πτωτικές τάσεις στη Wall Street (Dow Jones -0,5% αυτή την ώρα).

Βασικοί καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος στις διεθνείς αγορές παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της μάχης κατά της πανδημίας, που δεν φαίνεται να υποχωρεί, την ώρα που πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα σπεύδουν να προναγγείλουν τη διάθεση εμβολίων.

Μέσα σ'αυτό το δυσμενές περιβάλλον  ως "παραφωνία" ηχούν οι εκτιμήσεις-προβλέψεις της η Goldman Sachs για επερχόμενο ράλι και οι συστάσεις της για τοποθετήσεις σε μετοχές.

Στο ΧΑ η επίδραση των ανησυχητικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας αντισταθμίζονται από γεγονότα μεγάλου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, όπως η είδηση ότι Cenergy του ομίλου Βιοχάλκο διαπραγματεύεται επιχειρηματική σύμπραξη με τον γαλλικό κολοσσό Nexans στον τομέα παραγωγής καλωδίων. Ενθαρρυντικά για την αγορά και τα στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου μεγάλων εταιρειών, όπως ο Τιτάν και ο ΟΤΕ που τα ανακοίνωσαν σήμερα.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν βέβαια οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στους δείκτες. Καθοριστικής σημασίας για την πορεία τους - και συνολικά της αγοράς - θα είναι η απόφαση του SSM, ο οποίος θα “αποφανθεί” αν η Τρ. Πειραιώς μπορεί/πρέπει να πληρώσει  στο Δημόσιο τα 165 εκατ. ευρώ τόκους των ομολογιών CoCos –  αν δηλαδή η τράπεζα θα οδηγηθεί σε κρατικοποίηση ή όχι.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η μέχρι τώρα πορεία του ΓΔ επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η περιοχή των 663-667 μονάδων αποτελεί ισχυρή αντίσταση, όπου θα δοκιμασθεί η δυναμική της αγοράς και θα ανακοπεί η ανοδική κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε σήμερα  με απώλειες 0,81% στις 653,07 μονάδες. Γυρίζοντας ανοδικά πήγε μέχρι +1,12% στις 665,82. Εν συνεχεία μπήκε σε τροχιά διολίσθησης με διακυμάνσεις. Ανακάμπτοντας την τελευταία ώρα, τερμάτισε στις 657,01 μονάδες με οριακές απώλειες 0,21%.
Πτώση 0,29% σημείωσε ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.561,22 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με βουτιά -2,04%. Ανακάμπτοντας πήγε +2,06%. Στη συνέχεια κινήθηκε με διακυμάνσεις και τερμάτισε με οριακή θετική μεταβολή +0,13%. Πρώτη η Εθνική με +2,5%. Με θετικό πρόσημο και η Τρ. Ελλάδος (+1,4%). Στο κόκκινο Πειραώς -2,5%, Attica -1,8%, Alpha -0,5%, Eurobank -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Τιτάν και Ελλάκτωρ +2,3%, ΕΛΠΕ και Motor Oil +1%,  Coca-Cola +0,8%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες η Aegean (-4%), που γύρισε καθοδικά έχοντας σημειώσει άνοδο 50% στο προηγούμενο τριήμερο. ΟΤΕ -2,4%,  Σαράντης και ΟΛΠ -1,7%,  Jumbo -1,5%, Φουρλής -1,3%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα