Αγορές

ΧΑ: Στην κούρσα και τα blue chips


Οι "αισιόδοξοι" κέρδισαν τη σημερινή αναμέτρηση στο ΧΑ, που φαίνεται να αποκτά πάλι ανοδική δυναμική, εν αναμονή καλών νέων από το μέτωπο των επιχειρήσεων και από την παγκόσμια μάχη κατά του κορονοϊού.

Με "ατμομηχανή" τις τραπεζικές μετοχές και σημαντική συνδρομή από εμποροβιομηχανικά blue chips, οι βασικοί δείκτες έκλεισαν κοντά στα υψηλά ημέρας, συντηρώντας τις προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής πορείας.

 Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το κλίμα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες στις μεγάλες διεθνείς αγορές, που βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης, αποτιμώντας ψυχραιμότερα τις προοπτικές που διαμορφώνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας με την παρασκευή πολλών εμβολίων τα οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμα. Οριακά στο συν κινείται αυτή την ώρα ο Dow Jones (+0,15%), στο +1,30% ο Nasdaq, κέρδη 0,45% στη Φρανκφούρτη.

 Στο ΧΑ το νέο θετικό στοιχείο είναι ότι το αναζωπυρούμενο αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε μεγάλη γκάμα μετοχών της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν βέβαια οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στους δείκτες. Είδηση καθοριστικής σημασίας για την πορεία τους - και συνολικά της αγοράς - αναμένεται από τον SSM: Ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός θα “αποφανθεί” σήμερα ή αύριο αν η Τρ. Πειραιώς μπορεί/πρέπει να πληρώσει  στο Δημόσιο τα 165 εκατ. ευρώ τόκους των ομολογιών CoCos –  αν δηλαδή θα οδηγηθεί σε κρατικοποίηση ή όχι.

Ενδιαφέρον για την αγορά παρουσιάζουν επίσης οι ανακοινώσεις οιικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου. Σήμερα γνωστοποίησε τις επιδόσεις της η Coca Cola/HBC, αύριο ακολουθούν η τσιμεντοβιομηχανία “Τιτάν” και ο ΟΤΕ.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η μέχρι τώρα πορεία της αγοράς επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η περιοχή των 663-667 μονάδων αποτελεί ισχυρή αντίσταση, όπου θα δοκιμασθεί η δυναμική της αγοράς και μπορεί να ανακοπεί η ανοδική κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε σήμερα  με απώλειες 0,21% στις 650,43 μονάδες. Με γρήγορη ανοδική αντίδραση πήγε +1,58% στις 662,09 μονάδες. Εν συνεχεία μπήκε σε τροχιά διολίσθησης με έντονες διακυμάνσεις. Ανακάμπτοντας την τελευταία ώρα, τερμάτισε στις 658,42 μονάδες με κέρδη 1,02%.
Ανοδο 1,03% σημείωσε ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.565,71 μονάδες..

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,86%. Ανακάμπτοντας θεαματικά πήγε +4,49%. Στη συνέχεια κινήθηκε με διακυμάνσεις και τερμάτισε με ημερήσια επίδοση +3,31%.

Επικεφαλής της κούρσας η Εθνική με +6,1%. Alpha +3,8%, Eurobank +2,3%, Τρ. Ελλάδος +1,5%, Attica Bank +0,1%, Πειραιώς -1,7%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η εντυπωσιακή κούρσα ανάκαμψης της Aegean (+9,2%), που κερδίζει περίπου 50% στο τριήμερο!. Ακολούθησαν Motor Oil +7,5%, Βιοχάλκο +5,5%, ΕΛΠΕ +4,4%, Coca-Cola, ΕΥΔΑΠ και Φουρλής +2,5%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΤΕ -4,3%, ΕΧΑΕ -2%,Μυτιληναίος  -1,7%,  Σαράντης και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,5%

 Στα mid caps Autohellas +5,1%, MIG +3,4%, ΟΛΘ +2,2%, Ιντρακάτ και Elton +2%, Profile +1,4%. Intracom +1,4%. Στον αντίποδα Abaj -1,9%, Ικτίνος -1,5%, Πλαίσιο -0,7%,  Cenergy -0,5%,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα