Αγορές

Πλασματική εικόνα στο ΧΑ, με αγοραστικές παρεμβάσεις


Ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά και στη Wall Street σημειώνονται νέα ιστορικά ρεκόρ, στο ΧΑ είναι πλέον εμφανή τα συμπτώματα κόπωσης, μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου που έχει φέρει τους βασικούς δείκτες σε σημεία ισχυρών αντιστάσεων. Το τεστ αντοχών και δυναμικής συνεχίζεται, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Με έντονες διακυμάνσεις χωρίς κατεύθυνση κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, που έκλεισαν με μικρές απώλειες, "χειραγωγούμενοι" στα call auctions  με επιλεκτικές αγοραστικές παρεμβάσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Αρνητική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς και για τις διαθέσεις των μεγάλων χαρτοφυλακίων  αποτελεί ο χαμηλός τζίρος, που ήταν μόλις 43,3 εκατ. ευρώ (συν 13,1 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι στην ελληνική αγορά τα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που ανακόπτουν ή επιβραδύνουν την ανοδική κίνηση. Στη συνέχεια καθοριστική παράμετρο θα αποτελέσει η στάση διεθνών χαρτοφυλακίων που έχουν σημαντικές θέσεις σε μετοχές και Παράγωγα.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.  Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα τεκταινόμενα με το σχέδιο «Ηρακλής» και στις κινήσεις των τραπεζών με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων.

 Οι συστάσεις της Morgan Stanley

Σε έκθεση της η Morgan Stanley  εμφανίζεται επιφυλακτική και χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών για τις μετοχές του κλάδου,  εκτιμώντας ότι  δεν έχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανόδου, καθώς έχουν προεξοφληθεί ήδη τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του σχεδίου.

Ο αμερικανικός οίκος αναπροσαρμόζει τις συστάσεις του για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίνοντας «πόντους»  στην Alpha, ενώ παραμένει αισιόδοξος για την Εθνική.
Ειδικότερα, για τη μετοχή της Alpha Bank προβλέπει απόδοση ανάλογη της αγοράς, αναβαθμίζοντας τη σύσταση της από underweight σε equal-weight.
Αντίθετα, υποβαθμίζει τη σύσταση για την Eurobank από overweight σε equal-weight , εκτιμώντας ότι θα ακολουθήσει τη γενικότερη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, χωρίς ουσιαστική απόκλιση απόδοσης.

Θετική άποψη εκφράζει η Morgan Stanley για την Εθνική, διατηρώντας τη σύσταση overweight με πρόβλεψη ότι θα  κινηθεί καλύτερα από την αγορά.
Η λιγότερο προτιμώμενη τραπεζική μετοχή για τον αμερικανικό οίκο είναι η Πειραιώς, για την οποία διατηρεί τη σύσταση underweight.

Μετοχές και δείκτες

Οι τραπεζικές μετοχές πιέσθηκαν σήμερα, επηρεάζοντας αρνητικά ολόκληρη την αγορά. Η εικόνα βελτιώθηκε στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες, όπου "τραβήχθηκε" ψηλότερα η μετοχή της Εθνική, με αποτέλεσμα να περιορισθούν οι απώλειες στον δείκτη.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε χαμηλό ημέρας στο κλείσιμο (-0,44% στις 876,5 μονάδες) και "ανεσύρθη" στις δημοπρασίες  στις 879,25 μονάδες, τερματίζοντας με οριακές απώλειες 0,13%

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,40%, στις 2.175,44 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -1,49% και τερμάτισε -1,22% λόγω ανάκαμψης της Εθνικής στα call auctions. Με αρνητικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου: Attica -2,7%, Alpha -2%, Eurobank -1,3%,  Εθνική -0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Σαράντης +2%, Φουρλής και Jumbo +1,7%,  ΕΛΠΕ +1,4%, Aegean και Lamda +1%, Motor Oil και OTE +0,8%.

 Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΠΑΠ -3,3%, Ελλάκτωρ -2,5%,  ΔΕΗ και Coca-Cola -0,6%..

Διαβάστε επίσης