Αγορές

Οι τράπεζες δίνουν κατεύθυνση στο χρηματιστήριο


Σε κρίσιμη καμπή παραμένει  το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου που δημιούργησε αξιόλογα βραχυχρόνια κέρδη και έχει φέρει τους βασικούς δείκτες σε σημεία ισχυρών αντιστάσεων. Το τεστ αντοχών και δυναμικής συνεχίζεται, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.
 Θετικό κλίμα διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές και  οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σήμερα ανοδικά, προσφέροντας εμμέσως στήριξη στο ΧΑ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι στην ελληνική αγορά τα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, μπου ανακόπτουν ή επιβραδύνουν την ανοδική κίνηση. Στη συνέχεια καθοριστική παράμετρο θα αποτελέσει η στάση διεθνών χαρτοφυλακίων που έχουν σημαντικές θέσεις σε μετοχές και Παράγωγα.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.  Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα τεκταινόμενα με το σχέδιο «Ηρακλής» και στις κινήσεις των τραπεζών με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων.

 Οι συστάσεις της Morgan Stanley

Σε έκθεση της η Morgan Stanley  εμφανίζεται επιφυλακτική και χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών για τις μετοχές του κλάδου,  εκτιμώντας ότι  δεν έχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανόδου, καθώς έχουν προεξοφληθεί ήδη τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του σχεδίου.
Ο αμερικανικός οίκος αναπροσαρμόζει τις συστάσεις του για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίνοντας «πόντους» μόνον στην Alpha, ενώ παραμένει αισιόδοξος για την Εθνική.
Ειδικότερα, για τη μετοχή της Alpha Bank προβλέπει απόδοση ανάλογη της αγοράς, αναβαθμίζοντας τη σύσταση της από underweight σε equal-weight.
Αντίθετα, υποβαθμίζει τη σύσταση για την Eurobank από overweight σε equal-weight , εκτιμώντας ότι θα ακολουθήσει τη γενικότερη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, χωρίς ουσιαστική απόκλιση απόδοσης.
Θετική άποψη εκφράζει η Morgan Stanley για την Εθνική, διατηρώντας τη σύσταση overweight με πρόβλεψη ότι θα  κινηθεί καλύτερα από την αγορά.
Η λιγότερο προτιμώμενη τραπεζική μετοχή για τον αμερικανικό οίκο είναι η Πειραιώς, για την οποία διατηρεί τη σύσταση underweight.

Μετοχές και δείκτες

Επιφυλακτικότητα αποτυπώνεται σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, όπου οι βασικοί δείκτες κινούνται με διακυμάνσεις, διατηρώντας αρνητικό πρόσημο. Ο τζίρος είναι σχετικά αυξημένος (11 εκατ. Ευρώ την πρώτη ώρα), αλλά όχι ικανός να στηρίζει μία ανοδική κίνηση με προοπτικές.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα οριακά κατά 0,15% στις  879 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,25%, στις 2.178,6 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -0,96% και τώρα υποχωρεί κατά 0,65% στις 879 μονάδες. Με θετικό πρόσημο μόνον η Πειραιώς (+0,7%). Alpha -1,2%, Εθνική -0,8%, Eurobank -0,3%
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  προηγούνται τα ΕΛΠΕ και η Aegean με +1,3%.  Φουρλής +1,1%,  Lamda +0,8%, ΑΔΜΗΕ  και Βιοχάλκο +0,5%. Cenergy +2%,  ΟΠΑΠ +1,8%, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος +0,3%.
Στον αντίποδα ΟΠΑΠ -1,6%,  Ελλάκτωρ -1,3%, Τιτάν -1%,  ΟΛΠ -0,6%.

Διαβάστε επίσης