Αγορές

Χρηματιστήριο: Νηνεμία μετά την καταιγίδα


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την "τρικυμία" που προκάλεσε χθες η δημοσιοποίηση σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης της Τρ. Πειραιώς. Εντονη μεταβλητότητα παρατηρείται τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, ενώ οι βασικοί δείκτες, οι τραπεζικές μετοχές και τα περισσότερα blue chips  συνεχίζουν να "ξύνουν τον πάτο" χαμηλότερων στηρίξεων. Σε καθοδική τροχιά οι δείκτες, που ξεκίνησαν με αξιόλογα κέρδη.

Στις αναζωπυρούμενες ανησυχίες για τις προοπτικές των τραπεζών και τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές τους ανάγκες προστίθενται οι προβληματισμοί για την εξέλιξη της πανδημίας και για τα τεκταινόμενα στο μέτωπο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει βέβαια το θέμα της Τρ. Πειραιώς, με τα ποικίλα σενάρια για ΑΜΚ, μετατροπή των ομολογιών Cocos σε μετοχές, αύξηση της κρατικής συμμετοχής κλπ. Ο γρίφος παραμένει άλυτος και θα συνεχίσει να επηρεάζει την πορεία των τραπεζικών μετοχών.

Ρευστό σκηνικό και στις ευρωπαϊκές αγορές αγορές, που ζουν υπό τον φόβο της πανδημίας, καθώς παντού τα κρούσματα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να επιβάλουν εκτεταμένα lockdown. Στο κόκκινο ο DAX (-0,6%).

Μετοχές και δείκτες

 Στο ΧΑ οι εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν εξαιρετικά αρνητική συγκυρία, η οποία αυξάνει το βραχυχρόνιο ρίσκο, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Η συναλλακτική κίνηση είναι σήμερα υποτονική και ο τζίρος χαμηλός -περίπου 11 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες.

Το πρώτο 15λεπτο όλοι οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά,καταγράφοντας σημαντικά κέρδη. Ακολούθησε γρήγορη "βουτιά στο κόκκινο" και έκτοτε παραμένουν στα χαμηλά ημέρας, κινούμενοι σε μικρό εύρος διακύμανσης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,54% στις 599,16 μονάδες και γύρισε -0,38% (στις 593,68). Τώρα βρίσκεται στις 595 με οριακές απώλειες 0,15%. Παραμένει λοιπόν στην πλέον κρίσιμη ζώνη, όπου προβάλλει ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω καταβύθισης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρής τεχνικής ανοδικής αντίδρασης.

 Κατά 0,32% υποχωρεί ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.398,2 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με εντυπωσιακό άλμα +2,37% και τώρα τα κέρδη του έχουν περιοριστεί σε 0,30%. Προηγείται η Τρ. Πειραιώς (+2,6%), που ξεκίνησε με +7,8% μετά τη χθεσινή δραματική πτώση (-24,3%). Ακολουθούν Attica +2,5%, Alpha +0,9%, Εθνική +0,4%. Αμετάβλητη η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +1,7%, ΟΤΕ +1,5%, ΕΥΔΑΠ +1,1%, Aegean και ΕΧΑΕ +0,8%, Τιτάν και ΟΛΠ +0,7%.  Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Motor Oil -2,5%, Coca-Cola, Lamda και Φουρλής -1,8%, ΟΠΑΠ -1,5%, Ελλάκτωρ -1,2%.

Στα mid caps Cenergy και Profile +3,3%, ΕυρωπαΊκή Πίστη +2,1%, Intercontinental +1,7%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ικτίνος -2,4%, ΕΥΑΘ και Ιασώ -2%, MIG -1,7%.

Διαβάστε επίσης