Αγορές

Το φάντασμα των ανακεφαλαιοποιήσεων τρομοκρατεί το ΧΑ -Τράπεζες -8,3%!


Ενώ στις διεθνείς αγορές κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την επέλαση της πανδημίας και οι δείκτες καταγράφουν μεγάλες απώλειες, στο ελληνικό χρηματιστήριο κρίση πανικού προκαλεί το "φάντασμα" των ανακεφαλαιοποιήσεων, που επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή σχεδιασμούς για την Τρ. Πειραιώς - την ασθενέστερη από τις συστημικές τράπεζες.

Η προοπτική κεφαλαιακών αναδιαρθρώσεων με "θύματα" τους μικρομετόχους και το Δημόσιο/ΤΧΣ προκάλεσε σήμερα εσπευσμένες μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, που βύθισαν τον κλαδικό δείκτη μέχρι -11% και τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς στο limit down (-30%), οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε καθοδική τροχιά και σε διάσπαση κρίσιμων στηρίξεων.

Αφορμή, το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Τρ. Πειραιώς που θα απαξιώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου/ΤΧΣ και των μικρομετόχων, οι οποίοι  θα υποστούν διπλό dilusion και οι τοποθετήσεις τους στη μετοχή θα εξανεμισθούν.

Οπως έγινε γνωστό σήμερα, η κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο συγχώνευσης/απορρόφησης της Τρ. Πειραιώς από άλλη συστημική τράπεζα και θα αναγκασθεί μάλλον να αποδεχθεί ως "σανίδα σωτηρίας" πρόταση των μεγαλομετόχων Τζ. Πόλσον- Τέλη Μυστακίδη- Bienville Capital για ΑΜΚ κατά 800 εκατ. ευρώ, αφού προηγηθεί μετοχοποίηση των ομολογιών Cocos  τις οποίες κατέχει το ΤΧΣ.

O γρίφος των εξελίξεων στην Τρ. Πειραιώς επιτείνεται η αβεβαιότητα για τις προοπτικές του κλάδου ενόψει της νέας χιονοστιβάδας κόκκινων δανείων λόγω πανδημίας.

Στο ζήτημα που ανακύπτει με την Πειραιώς και τις τράπεζες γενικότερα, προστίθενται οι ανησυχίες για την έξαρση της πανδημίας και την κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται και οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η μεγάλη πτώση μπορεί να δημιουργήσει αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική στην αγορά, προκαλώντας ντόμινο ρευστοποιήσεων από μεγάλα χαρτοφυλάκια και μεμονωμένους επενδυτές.

Αρνητική η επίδραση από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, που ζουν υπό τον φόβο της πανδημίας, καθώς παντού τα κρούσματα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να επιβάλουν εκτεταμένα lockdown. Κατά 3,6% υποχωρεί ο DAX, στο -2,5% ο Dow Jones.

Μετοχές και δείκτες

 Στο ΧΑ οι εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν εξαιρετικά αρνητική συγκυρία, η οποία θα αποτυπωθεί και στις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών.

Από πρώτα λεπτά της συνεδρίασης του ΧΑ οι δείκτες βυθίστηκαν με εσπευσμένες ρευστοποιήσεις και συνέχισαν καθοδικά υπό την πίεση επιταχυνόμενων ρευστοποιήσεων. Ασθενής ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε την τελευταία ώρα.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ως αρνητική ένδειξη ότι η πτώση συντελείται με αυξημένο τζίρο (58,5 εκατ. ευρώ συν 11,6 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων) .

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -3,37% στις 591,68 μονάδες και τερμάτισε στις 595,97 με απώλειες 2,67%, έχοντας διασπάσει καθοδικά δύο διαδοχικές στηρίξεις.Βρίσκεται πλέον στην πλέον κρίσιμη ζώνη, όπου προβάλλει ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω καταβύθισης, με ανοιχτό το ενδεχόμενος ισχυρής τεχνικής ανοδικής αντίδρασης.

 Κατά 2,82% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.402,6 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -11% και τερμάτισε με απώλειες 8,32%. Με -24,3% έκλεισε η Πειραιώς, που βρέθηκε πρόσκαιρα στο -30%! Ακολούθησαν στην πτώση Attica -11,5%,Alpha -7,2%, Eurobank -6,4%, Εθνική -4,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνο 3 μετοχές: ΕΥΔΑΠ +1%, ΟΤΕ +0,6%, Aegean +0,5%.  (+1%). Στον αντίποδα Ελλάκτωρ -6,1%, ΟΠΑΠ -3,7%, Βιοχάλκο -3,5%, Motor Oil και ΔΕΗ -3,2%, Lamda -2,7%.

Στα mid caps ΕΥΑΘ +2%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ιντρακάτ -5,2%, Cenergy -4,6%, MIG -3,5%, Αβαξ -3%.

Διαβάστε επίσης