Αγορές

Καταιγίδα σαρώνει τις τραπεζικές μετοχές - Το σενάριο για Τρ. Πειραιώς


Τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης της Τρ. Πειραιώς που θα απαξιώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου/ΤΧΣ και των μικρομετόχων προκαλεί καταιγίδα στο χρηματιστήριο,βυθίζοντας στα Τάρταρα τις τραπεζικές αγορές, καθώς επιτείνεται η αβεβαιότητα για τις προοπτικές του κλάδου ενόψει της νέας χιονοστιβάδας κόκκινων δανείων λόγω πανδημίας.

Οπως έγινε γνωστό σήμερα, η κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο συγχώνευσης/ απορρόφησης της Τρ. Πειραιώς από άλλη συστημική τράπεζα και θα αναγκασθεί μάλλον να αποδεχθεί ως "σανίδα σωτηρίας" πρόταση των μεγαλομετόχων Τζ.Πόλσον- Τέλη Μυστακίδη για ΑΜΚ κατά 800 εκατ. ευρώ, αφού προηγηθεί μετοχοποίηση των ομολογιών Cocos  τις οποίες κατέχει το ΤΧΣ.

Ετσι το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοι θα υποστούν διπλό dilusion και οι τοποθετήσεις τους στη μετοχή θα εξανεμισθούν.

Στο ζήτημα που ανακύπτει με την Πειραιώς και τις τράπεζες γενικότερα, προστίθενται οι ανησυχίες για την έξαρση της πανδημίας και την κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Στο μάτι του κυκλώνα οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός τους δείκτης βυθίστηκε  στο -8,55%(!), ενώ αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για το νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα προκαλέσει η πανδημία, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια των τραπεζών να καθαρίσουν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια χορηγήσεων χωρίς να χρειασθούν κεφαλαιακές ενέσεις.

Μεγάλες απώλειες σε όλο το ταμπλό, στο κόκκινο 24 από τις 25 μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται και οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η μεγάλη πτώση μπορεί να δημιουργήσει αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική στην αγορά, προκαλώντας εσπευσμένες ρευστοποιήσεις από μεγάλα χαρτοφυλάκια και μεμονωμένους επενδυτές.

Προς το παρόν υπάρχει, μετά από πρόσκαιρη αντίδραση οι δείκτες έχουν επανέλθει σε καθοδική τροχιά και κινούνται στα χαμηλά ημέρας.

Αρνητική η επίδραση από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, που ζουν υπό τον φόβο της πανδημίας, καθώς παντού τα κρούσματα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να επιβάλουν εκτεταμένα lockdown. Κατά 2,6% υποχωρεί ο DAX, ενώ τα futures στη Wall Street προμηνύουν ότι η αγορά θα ανοίξει με σημαντικές απώλειες.

Μετοχές και δείκτες

 Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης του ΧΑ οι δείκτες βυθίστηκαν με εσπευσμένες ρευστοποιήσεις και εντεινόμενες πιέσεις κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά. Μετά το πρώτο 15λεπτο εκδηλώθηκε ανοδική αντίδραση.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ως αρνητική ένδειξη ότι η πτώση συντελείται με αυξημένο τζίρο (27 εκατ. ευρώ σε 4 ώρες συν 10,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων) .

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -2,50% στις 597 μονάδες, κοντά στο απόλυτο χαμηλό ημέρας. Κατά 2,35% υποχωρεί ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.409 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -8,55% και τώρα κινείται στο -7,60%. "Εξαϋλώνεται" η Πειραιώς,  υποχωρώντας κατά 26%! Eurobank -5,5%, Alpha και Attica -5%, Εθνική -4,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο ο ΟΤΕ διατηρεί θετικό πρόσημο (+1%). Στον αντίποδα Βιοχάλκο -5,7%, Aegean -5%, ΕΛΠΕ -4,7%, Lamda -3,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3%.

Στo κόκκινο όλα τα mid caps. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Cenergy -5%, ΙΚτίνος -4,2%, Πλαίσιο -3,4%.

Διαβάστε επίσης