Αγορές

Οι ρευτοποιήσεις ψαλίδισαν τα κέρδη στο χρηματιστήριο


Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και ερωτηματικά για τη συνλεχεια προκαλεί η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ, που ξεκίνησε με ορμητική ανοδική κίνηση και κατέληξε σε μικρή θετική μεταβολή των δεικτών - εξαιρέσει του τραπεζικού, ο οποίος άντεξε περισσότερο.

 Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 896,44 μονάδες (+1,27%), προσεγγίζοντας το υψηλό 19μήνου και το σημείο αντίστασης όπου θα κριθεί αν η αγορά μπορεί να συνεχίσει ανοδικά, ή θα υπάρξει διόρθωση.

Τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη και η προσέγγιση της ισχυρής αντίστασης  απετέλεσαν ισχυρά κίνητρα για ρευστοποιήσεις, που ψαλίδισαν ενδοσυνεδριακά τα  τα κέρδη, αφήνοντας "γλυκόπικρη γεύση" στην αγορά. 

Θετική επίδραση από την αγορά ομολόγων, όπου τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα ενισχύθηκαν μετά από δύο εβδομάδες πιέσεων και οι αποδόσεις τους υποχώρησαν.
 Αντίθετα, το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street δεν  βοήθησε την ελληνική αγορά να διατηρήσει την ανοδική δυναμική της.

Ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια ο αξιόλογος ημερήσιος τζίρος, ο οποίος ήταν 71,2 εκατ. ευρώ, συν 17,6 δισ. σε μετακινήσεις πακέτων (άλλαξαν χέρια τρια πακέτα Lamda, αξίας 16,6 εκατ. ευρώ).

Κατεύθυνση συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες σημειώνουν άνοδο έως και 200%(!) από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, αποφέροντας εντυπωσιακά κέρδη και υπεραξίες σε χαρτοφυλάκια που πόνταραν στις προοπτικές του κλάδου.

Σημαντική παράμετρος στη συνέχεια θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, με την απάντηση των Βρυξελλών για το σχέδιο «Ηρακλής» και την προώθηση δεύτερου συμπληρωματικού σχεδίου από την ΤτΕ.

Τις επόμενες μέρες το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί  και στα αποτελέσματα 9μήνου που θα ανακοινώσουν τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις του εμποροβιομηχανικού τομέα.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση. Μετά τις 12:30 επικράτησαν οι πωλητές και τα κέρδη σταδιακά εξανεμίστηκαν σε μεγάλο μέρος του ταμπλό. 

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +1,27% στις 896,44 μονάδες και τερμάτισε στις 888,29 με +0,34%.
 Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης οεριορίστηκε σε +0,16%, στις 2.223,57μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα +3,18%  και τερμάτισε με κέρδη 1,16%.

Διαβάστε επίσης