Αγορές

«Τρέχουν» οι τράπεζες, ανεβαίνει το χρηματιστήριο


Θετική εικόνα διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας μέχρι στιγμής την εκτίμηση ότι το ΧΑ βρίσκεται στην αφετηρία νέου ανοδικού κύκλου, που θα οδηγήσει τον ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες, στα υψηλά διετίας.
 Ολοι οι δείκτες κινούνται ανοδικά με διαδοχικά άλματα καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη, ενώ ο τζίρος είναι αυξημένος – ένδειξη ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος.
 Κατεύθυνση συνεχίζουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες σημειώνουν άνοδο έως και 200%(!) από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, αποφέροντας εντυπωσιακά κέρδη και υπεραξίες σε χαρτοφυλάκια που πόνταραν στις προοπτικές του κλάδου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  εκτιμούν ότι η αγορά αποκτά επιτέλους δυναμική, μετά από 4 εβδομάδες παλινδρόμησης σε στενό εύρος τιμών.

 Οι καταλύτες

Σημαντική παράμετρος στη συνέχεια θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων με την απάντηση των Βρυξελλών για το σχέδιο «Ηρακλής» και την προώθηση δεύτερου συμπληρωματικού σχεδίου από την ΤτΕ.

Τις επόμενες μέρες το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί  και στα αποτελέσματα 9μήνου που θα ανακοινώσουν τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις του εμποροβιομηχανικού τομέα.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες του ΧΑ έχουν πάρει ανοδική κατεύθυνση και τα κέρδη τους σταδιακά διευρύνονται. Αυτή την ώρα κινούνται σε υψηλά ημέρας.
 Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 894 μονάδες,  ενισχυόμενος κατά 1%.
 Ο FTSE 25 της  υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,95%%, στις 2.240,6 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί άλμα +2,65% στις 919,5 μονάδες. Προηγείται η Πειραιώς με +4,5%. Alpha +2,8%, Εθνική +2,5%, Eurobank και Attica +2%, %.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Μυτιληναίος +2%, Aegean +1,7%,  ΟΠΑΠ +1,5%,  ΕΧΑΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,3%,  ΔΕΗ και Σαράντης +1%.
Στο κόκκινο μόνον Coca-Cola  και ΕΛΠΕ με -0,66% και -0,3% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης