Χρηστικά

Χιλιάδες έρευνες για μεγάλη φοροδιαφυγή – Ακυρώθηκαν δεκάδες ΑΦΜ εξαφανισμένων εμπόρων


Τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πως, παρά τους ελέγχους που διεξάγονται είναι σε έξαρση η μεγάλη φοροδιαφυγή και η διακίνηση του μαύρου χρήματος

Χιλιάδες έρευνες της ΑΑΔΕ για μεγάλη φοροδιαφυγή βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι φορολογικές αρχές ακύρωσαν δεκάδες ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων για σημαντικές παραβάσεις στον τομέα του ΦΠΑ.

Από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως, παρά τους ελέγχους που διεξάγονται, η μεγάλη φοροδιαφυγή είναι σε έξαρση, όπως επίσης και η διακίνηση του μαύρου χρήματος στην  οικονομία.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ολοκληρώθηκαν 214 έρευνες σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, από τις οποίες εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 280 επιχειρήσεις. Ο αριθμός των επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερος του αριθμού των υποθέσεων, επειδή σε κάθε υπόθεση εμπλέκονται περισσότερες από μία επιχειρήσεις.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου 2.480 έρευνες μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

Εξαφανισμένοι έμποροι

Δεκάδες είναι και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, που εντοπίστηκαν να έχουν υποπέσει σε σημαντικές φορολογικές παραβάσεις στον τομέα του ΦΠΑ.

Πρόκειται για τις απάτες στον ΦΠΑ που απασχολεί τις φορολογικές αρχές ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τομέας στον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση, μετά τη Ρουμανία, με το ποσοστό των διαφυγόντων εσόδων να ανέρχεται στο 26% των συνολικών εισπράξεων από τον ΦΠΑ ή σε ποσό 5,3 δισ. ευρώ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρουμανία με τις απώλειες να φτάσουν στο 33%.

Το πρώτο τρίμηνο της 2022, οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ολοκλήρωσαν 49 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και βρήκαν παραβάσεις στις 47 και τους απενεργοποίησαν τα ΑΦΜ, μπλοκάροντας τις μελλοντικές συναλλαγές τους.

Το ποσοστό της παραβατικότητας προσεγγίζει το 100%, καθώς όπως εξηγούν ελεγκτές, οι περισσότερες υποθέσεις είναι «δεμένες» μετά από καταγγελίες ή αποτελούν «ουρές» από άλλες υποθέσεις που είχαν εντοπιστεί νωρίτερα και ψάχνονται και οι συνεργάτες των παραβατών.

Πρόκειται για τους «εξαφανισμένους εμπόρους», που αποτελούν ειδικό στόχο της ΑΑΔΕ και γενικά όλων των φορολογικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πριν εξαφανιστούν έχουν ήδη καταφέρει να αφήσουν απλήρωτα χρέη σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές.

Η συνηθισμένη πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία, εισάγονται στην Ελλάδα αγαθά από τρίτη χώρα, προκειμένου να εξαχθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά μένουν στην Ελλάδα, χωρίς οι εισαγωγείς να πληρώσουν τον ΦΠΑ.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα εμπορεύματα κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ανήκουν στον ίδιο πρόσωπο ή κύκλωμα. Παράλληλα συμψηφίζουν τον ΦΠΑ που αναλογούν στα αγαθά, με εικονικά τιμολόγια τα οποία εκδίδουν οι επιχειρήσεις του ιδίου κυκλώματος.

Κάποια στιγμή, «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ και έτσι, τα προϊόντα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ, σε πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με εκείνα που φορολογούνται κανονικά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα