Χρηστικά

Αυτόματος υπολογισμός φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ


Μετά την αυτόματη προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε μια «πρόγνωση» του φόρου που αναλογεί με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της

Στην αυτόματη προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και στον αυτόματο υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, για φυσικά και νομικά πρόσωπα προχωρεί η ΑΑΔΕ.

Για τα φυσικά πρόσωπα, ήδη προσυμπληρώνεται το έντυπο Ε1, με όσα στοιχεία διαθέτει η ΑΑΔΕ, από εργοδοτικούς φορείς, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λπ.

Επίσης από φέτος, με την είσοδό του στην υπηρεσία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενους βλέπει σε μία νέα λίστα, όλες τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει γι' αυτόν η ΑΑΔΕ, για τα εισοδήματά του, τους παρακρατούμενους φόρους, τους τόκους των καταθέσεων, επιδοτήσεις και ενισχύσεις και άλλα στοιχεία που προκύπτουν από τον φάκελό του.

Με τη διαδικασία αυτή, ο φορολογούμενος ενημερώνεται συνοπτικά για τα στοιχεία που έχει η ΑΑΔΕ στη διάθεσή της, τα οποία ούτως ή άλλως είναι προσυμπληρωμένα στους διάσπαρτους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, αλλά με το νέο σύστημα θα είναι συγκεντρωμένα σε ένα μικρό έντυπο, ώστε να δίνεται άμεσα μια εικόνα.

Επίσης, στον συγκεντρωτικό πίνακα απεικονίζονται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης, τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κλπ), όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.α.).

Προϋπολογισμός φόρου

Σε επόμενη φάση, όπως προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στο συγκεκριμένο έντυπο ενημέρωσης των φορολογούμενων, θα ενσωματωθεί στο εξής και «μια πρώτη εκκαθάριση του φόρου, όπως μια άσκηση του τύπου αν υποβληθούν αυτά τα δεδομένα, ο φόρος θα είναι τόσος».

Δηλαδή, ο φορολογούμενος θα βλέπει όχι μόνο τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει γι’ αυτόν η ΑΑΔΕ, από τρίτους φορείς, αλλά θα μαθαίνει και την πρώτη, πρόχειρη, εκκαθάριση του φόρου η οποία θα προκύπτει με βάση τα στοιχεία που θα αναγράφονται στη λίστα.

Στη συνέχεια, αφού συμπληρωθεί το έντυπο Ε1, θα γίνεται η κανονική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

Για τις επιχειρήσεις

Συγχρόνως η ΑΑΔΕ προχωρεί και στην αυτόματη προσυμπλήρωση των δηλώσεων των επιχειρήσεων.

Με βάση τα στοιχεία των αγορών και των πωλήσεων που δηλώνουν στο myDATA, η ΑΑΔΕ θα προχωρεί στην προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Το μέτρο θα ξεκινήσει πιλοτικά από φέτος, ενώ παράλληλα προωθείται και η αυτόματη συμπλήρωση από το Taxisnet των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να οδηγήσει και σε επίσπευση των επιστροφών ΦΠΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα