Χρηστικά

Χάος με τις μειώσεις ενοικίων – Δεν μπορούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις οι ιδιοκτήτες!


Για χιλιάδες περιπτώσεις δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα αναγνωριστούν από την ΑΑΔΕ τα μειωμένα ενοίκια που κατέβαλαν ενοικιαστές τους

Απίστευτες εκκρεμότητες άφησαν οι υποχρεωτικές μειώσεις των ενοικίων του 2020 για τους πληττόμενους επιχειρηματίες και μισθωτούς, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν μπορούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις εάν προηγουμένως, δεν τακτοποιηθούν.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν τι ποσά πρέπει να αναγράψουν στη φορολογική δήλωση, ως εισπράξεις ενοικίων, αφού ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα αναγνωριστούν από την ΑΑΔΕ τα μειωμένα ενοίκια που κατέβαλαν ενοικιαστές τους.

Παράλληλα δεν γνωρίζουν εάν θα πέσουν φέτος στην παγίδα των τεκμηρίων ή όχι, αφού ακόμη δεν είναι γνωστό ποια μειωμένα ενοίκια αναγνωρίζονται και ποια όχι, όπως και το σημαντικότερο, εάν εμπίπτουν στη διαδικασία απαλλαγής από τις τεκμαρτές δαπάνες, επειδή αναγκάστηκαν να μειώσουν τα ενοίκια που εισπράττουν.

Αν δεν αναγνωριστούν τα «κουρεμένα» ενοίκια, τότε χάνουν όλα τα «προνόμια» που έχουν νομοθετηθεί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δηλώσουν το σύνολο των ενοικίων, ως εισόδημα από ακίνητα ή να καταθέσουν αγωγές και εξώδικα στους ενοικιαστές τους.

Επίσης, άλλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι η πληρωμή «κουρεμένου» ενοικίου από τους ενοικιαστές που δεν ήταν δικαιούχοι της μείωσης, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε διένεξη, ζητώντας τους να καταβάλλουν και τη διαφορά.

Πρόκειται για περιπτώσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι και εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια και ταυτόχρονα δεν έχουν λάβει και την ειδική αποζημίωση από την ΑΑΔΕ.

Το σκηνικό του χάους συμπληρώνεται από τις περιπτώσεις, που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί,  των συνιδιοκτησιών των εκμισθούμενων ακινήτων, αλλά και εκείνων που υπάρχουν διαφορές στα δηλωμένα ενοίκια στο Taxisnet και των ενοικίων που δηλώθηκαν στις δηλώσεις Covid.

Όμως με όλες αυτές τις εκκρεμότητες, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και δεν ξέρουν πώς για ποιο εισόδημα θα φορολογηθούν.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η μείωση ενοικίων σε πολλές κατηγορίες μισθώσεων ακινήτων που ίσχυσε κατά το διάστημα Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2020, δημιούργησε πάμπολλες διενέξεις και εκκρεμότητες μεταξύ ιδιοκτήτων και ενοικιαστών αλλά και του Κράτους, και εν τέλει πλήρη αβεβαιότητα ως προς τα ποσά ενοικίων που πρέπει να δηλωθούν από τους εκμισθωτές των ακινήτων αυτών στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος έτους 2020.

Εν όψει του ότι άρχισε η υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ πρέπει να αποτελέσει η  επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων, χωρίς την οποία οι φορολογούμενοι εκμισθωτές που υπέστησαν της μειώσεις ενοικίων και οι φοροτεχνικοί τους σε όλη τη χώρα, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την υποβολή τους.

Τα προβλήματα  και οι λύσεις

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις και οι λύσεις που πρέπει να δοθούν από το ΥΠΟΙΚ και την ΑΑΔΕ για τα μειωμένα ενοίκια του 2020, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, είναι οι ακόλουθες:

  • Να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID και διορθώσεων κάθε είδους λαθών και παραλείψεων, με ένδειξη πλέον σε κάθε δήλωση COVID του αν δικαιούται πράγματι μείωση ο κάθε ενοικιαστής κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου.
  • Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.
  • Να ανακοινωθεί άμεσα ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος της αποζημίωσης των εκμισθωτών υπεκμισθωμένων ακινήτων ώστε να καταβληθούν από τους ενοικιαστές τα οφειλόμενα μισθώματα αλλά και από το κράτος οι σχετικές αποζημιώσεις.
  • Να συμπληρωθεί στις απορριπτικές απαντήσεις της ΑΑΔΕ ότι «ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχος μείωσης μισθώματος.» και ότι: «ως εκ τούτου, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία μας ο μισθωτής υποχρεούται στην καταβολή ολοκλήρου του μισθώματος», ώστε να τερματιστεί η κακόπιστη άρνηση καταβολής τους, να εισπραχθούν και να δηλωθούν τα μισθώματα αυτά στο Ε2 των ιδιοκτητών.
  • Να κατατίθενται διαδικτυακά στις Δ.Ο.Υ. τα εξώδικα και οι αγωγές ή δικαστικές αποφάσεις απόδοσης μισθίου για την αναβολή φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων έτους 2020.
  • Να προσυμπληρωθούν αυτόματα στους κωδικούς 657-657 ή 781-782 του Ε1 τα ποσά των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν από το Κράτος σε κάθε ιδιοκτήτη, ώστε να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσής του, όπως ήδη προβλέπεται στην απόφαση Α.1118/2021 της ΑΑΔΕ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα