Αγορές

Χαμηλές ταχύτητες στο χρηματιστήριο


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και ισορροπιών βρίσκεται το χρηματιστήριο, απουσία καταλυτών που θα μπορούσαν να  διαμορφώσουν τάση. Η συσσώρευση συνεχίζεται με διακυμάνσεις μικρού εύρους  και χαμηλό τζίρο – ένδειξη επιφαλακτικότητας και στάσης αναμονής των ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων.
Σε θετικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες στην πρώτη μιάμιση ώρα της συνεδρίασης, καταγράφοντας αυξανόμενα κέρδη μετά από ένα ολιγόλεπτο “βύθισμα”. Ανοδική δυναμική διαμορφώνεται τα τελευταία λεπτά και η εικόνα στο ταμπλό μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω.

Στο επίκεντρο της προσοχής τα τραπεζικά χαρτιά, που παραμένουν βαρόμετρο της αγοράς.  Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε πληροφορίες και εκτιμήσεις για τα τεκταινόμενα στο μέτωπο δανείων, σε συνάρτηση με το κόστος που συνεπάγεται για τις τράπεζες το ξεκαθάρισμα των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακλιων και τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους.

Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος στο ΧΑ οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως και η  έκθεση της Κομισιόν, που διατυπώνει μεν αισιόδοξες προβλέψεις,  τοποθετώντας όμως τον πήχυ της ανάπτυξης αρκετά χαμηλότερα από την κυβέρνηση.
Αναπόφευκτη η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου επικρατούν αβεβαιότητα και ανησυχίες για την εξέλιξη της επιδημίας κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αυτή την  ώρα σε υψηλό ημέρας, σημειώνοντας άνοδο 0,45% στις 924,3 μονάδες. Ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι κινείται πάνω από το όριο των 920 μονάδων, που μπορεί να επιβεβαιωθεί ως σημείο στήριξης.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,35% στις 2.324 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,19% και τώρα κερδίζει περίπου 0,95%.  Πειραιώς +1,6%,Alpha +1,4%, Εθνική και Ελλάδος +0,6%, Eurobank +0,3%, οριακά στο κόκκινο η Attica.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίζεται η ανοδική κίνηση του ΑΔΜΗΕ (+2,9%). Ακολουθούν Ελλάκτωρ +1,6%,  ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ +0,9%,  ΕΛΠΕ και Coca-Cola +0,6%.
Στο κόκκινο Jumbo -1,1%,  Motor Oil και Aegean -0,7%,  ΟΠΑΠ και ΟΛΠ -0,5%.

Στα mid caps προηγείται η MIG με +2,5%. Ιντρακάτ +1,8%, Quest και Intercontinental +1,2%.

Διαβάστε επίσης