Αγορές

Μεταβλητότητα και ρευστό σκηνικό στο χρηματιστήριο


Εν μέσω αρνητικού διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος συνεχίζεται η δοκιμασία αντοχών και στηρίξεων στο ΧΑ, που φαίνεται ότι οδεύει σε νέα φάση συσσώρευσης, με περιορισμένη χρονική διάρκεια και στενό εύρος. Τα συμπτώματα κόπωσης και αδυναμίας εμφανίστηκαν από χθες και επιβεβαιώθηκαν σήμερα, επιτείνοντας την αβεβαιότητα.
 Ενθαρρυντικές ενδείξεις αποτελούν πάντως η ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση που εκδηλώθηκε σήμερα και το γεγονός ότι οι δύο βασικοί δείκτες  τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας, με θετικό πρόσημο.

Συνέχιση της μεταβλητότητας προβλέπουν οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι η αγορά δεν έχει βρει επίπεδα ισορροπίας ούτε έχει αποκτήσει βραχυχρόνια τάση. Σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία θα είναι το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, που επιδεινώνεται σήμερα καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία κορωνοϊού.

Κλάδος-κλειδί παραμένει στο ΧΑ ο τραπεζικός, που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων για τις επιπτώσεις από τη δραστική περιστολή των κόκκινων δανείων και την επίδραση στην κερδοφορία των τραπεζών.

 Εξισορρόπηση με Coca-Cola

Σήμερα πάντως ο βασικός στυλοβάτης της αγοράς ήταν η κατ’ εξοχήν δεικτοβαρής μετοχή της Coca-Cola, που πήγε αρχικά +5% μετά την δημοσιοποίηση θετικών ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων από τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία πολυεθνικών συμφερόντων και δραστηριοτήτων. Αυτή η εντυπωσιακή άνοδος πρόσθεσε περίπου 1% στον ΓΔ και 0,60% στον FTASE25, κρατώντας τους σε θετικό πρόσημο, την ώρα που οι τραπεζικές μετοχές βυθίζονταν.

Μετά τις 12:30 που άρχισε  η ανοδική αντίδραση, η Coca-Cola έχασε μεγάλο μέρος των ημερήσιων κερδών της. Όμως είχε κάνει ήδη τη «δουλειά της» ως εργαλείο εξισορρόπησης.
Με τον περιορισμό των απωλειών στις τράπεζες και σε εμποροβιομηχανικά χαρτιά, η συνολική εικόνα στο ταμπλό βελτιώθηκε αισθητά, δίνοντας υποσχέσεις για καλύτερη συνέχεια. Αναλυτές επισημαίνουν ως ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι  ο ΓΔ παρέμεινε στις 920 μονάδες, που αποτελούν σημείο στήριξης.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης  πήγε ενδοσυνεδριακά μέχρι -1,04% στις 907,98 μονάδες και τερμάτισε με +0,29% στις 920,24.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε με κέρδη 0,63% στις 2.316,17 μονάδες, με αποφασιστική συμβολή της Coca-Cola που συμμετέχει με το μεγαλύτερο ποσοστό στη σύνθεση του.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε αρχικά  μέχρι -3,41%. Ανακάμπτοντας τερμάτισε με απώλειες 1,50%. Πειραιώς -2,2%, Εθνική και Attica -2%, Ελλάδος -1,7%, Alpha -1,6%, Eurobank -0,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips η Coca-Cola περιορίστηκε τελικά σε +2,7%. Τη σκυτάλη πήραν τα Jumbo και η Lamda με  +3,3% και +2,9% αντίστοιχα. Ακολούθησαν ΑΔΜΗΕ +2,6%,  Motor Oil  +1,5%,  Aegean και ΟΛΠ +1,4%, ΟΤΕ +1%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ  -2,8%,  Μυτιληναίος -2,1%, ΕΥΔΑΠ -1,3%,  Βιοχάλκο -1,2%,  ΕΛΠΕ -0,7%.

Στα mid caps Ολυμπιακή Τεχνική +4,6%, Κέκροψ +4,5%, Ιντρακάτ +3%. Στον αντίποδα MIG -3,7%, Αβαξ -2,7%, Quest -2,5%.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Coca-Cola