Αγορές

Τυφώνας Τραμπ και στο χρηματιστήριο – Κατακόκκινο ταμπλό


Καταιγίδα σαρώνει πάλι το χρηματιστήριο και όλοι οι δείκτες κινούνται πτωτικά, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες, ενώ οι μεταβιβάσεις τεράστιων πακέτων μετοχών Εθνικής και Eurobank με σημαντικό discount προκαλούν ερωτηματικά για τις προθέσεις διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων και funds που κινούνται στην ελληνική αγορά.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η αναζωπύρωση των φόβων ανάφλεξης μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράν, είναι μόνο η αφορμή και το «πρόσχημα» για την ελληνική αγορά.  Η πραγματική αιτία είναι τα μηνύματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, που δεν προμηνύουν τίποτα καλό όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής.

Οι διεθνείς εξελίξεις και η κλιμάκωση της έντασης επηρεάζουν βέβαια όλες τις αγορές, αλλά δεν δικαιολογούν τη μεγάλη πτώση στο ΧΑ. Ενδεικτικό είναι το  γεγονός ότι ενώ οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες (DAX, FT110, CAC40 κλπ) χάνουν αυτή την ώρα μόλις 0,30%, στο ΧΑ οι απώλειες του Γενικού Δείκτη υπερβαίνουν το 1,70%, και ο τραπεζικός Δείκτης βυθίζεται στο -3,50%, έχοντας μάλιστα σημειώσει νωρίτερα χαμηλό -4,81%.

Οι κινήσεις των funds

«Κατακόκκινο» το ταμπλό, καθώς πιέσεις εκδηλώνονται σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις κατηγορίες μετοχών. Ενδεικτικό του κλίματος και των τάσεων που διαμορφώνονται είναι το γεγονός ότι από τις 45 μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μόνο  2  κινούνται με θετικό πρόσημο.

Η έντονη συναλλακτική κίνηση, ο αυξημένος τζίρος (27 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες) και οι μεταβιβάσεις πακέτων δείχνουν ότι πολλά χαρτοφυλάκια σπεύδουν να αναδιαρθρώσουν τοποθετήσεις τους, με βάση τις προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς και τις γενικότερες  εξελίξεις που διαμορφώνουν το ρίσκο χώρας.

Ασθενείς στηρίξεις

Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση της μεταβλητότητας τις επόμενες μέρες.

Αρνητική ένδειξη  η υποχώρηση του ΓΔ κάτω από τις 920 μονάδες,  που είχαν αποτελέσει πρόσκαιρη στήριξη και σημείο αναφοράς τις προηγούμενες μέρες.
Σε δοκιμασία μπαίνει τώρα η δεύτερη χαμηλότερη στήριξη στις 910 μονάδες. Σε περίπτωση διάσπασης της  η καθοδική κίνηση μπορεί να ανακοπεί στις 900.

Μετοχές και δείκτες

Υποχωρώντας κατά 1,70% ο Γενικός Δείκτης κινείται αυτή την ώρα στις 909 μονάδες. Νωρίτερα σημείωσε χαμηλό -2,15% στις 904,84.
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 1,65% στις  2.270 μονάδες.
«Βουτιά» -3,50% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank -5,3%, Εθνική -4,2%,  Attica -2,8%, Πειραιώς και Alpha -2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον ο Σαράντης (+1,2%) και χωρίς μεταβολή η Coca-Cola (+0,2%). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Ελλάκτωρ -3%, ΔΕΗ -2,8%, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda -2.5%, ΑΔΜΗΕ -2%, ΟΤΕ και  Motor Oil -1,7%. 

Στα mid caps Ιντρακάτ -3,5%, Intracom -3%, MIG και Πλαίσιο -2,7%, Profile και Ιασώ -2,1%.

Διαβάστε επίσης