Αγορές

Τρικυμία στις αγορές- Βουλιάζουν οι μετοχές, ράλι ομολόγων και φυσικού αερίου


 Αναταραχή επικρατεί στις αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και την άνοδο του κόστους χρήματος, ενώ παράλληλα επικρατεί έντονη αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα του οικονομικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας που αυξάνει το ενεργειακό κόστος και μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε ενεργειακό μπλακάουτ.

Πέρα από τα πραγματικά προβλήματα, στις αγοράς “μετράει” περισσότερο σ' αυτή τη συγκυρία το ψυχολογικό κλίμα, που έχει επιδεινωθεί μετά το κλείσιμο του βασικού αγωγού ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντροδυτική Ευρώπη και μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και στις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες βυθίζονται σήμερα, τα ομόλογα της Ευρωζώνης συνεχίζουν το ράλι, η τιμή του φυσικού αερίου απογειώνεται (+11,6% στα 105 ευρώ), ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν (brent -2,3%  στα 105,1 δολάρια).

Κατά 2,25% υποχωρούν αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούτη, ο βρετανικός FT-100 και ο CAC-40 στο Παρίσι, καθώς μεγάλα χαρτοφυλάκια ρυστοποιούν για να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, ενώ κεφάλαια μετακινούνται από μετοχές στα κατά τεκμήριο ασφαλέστερα ομόλογα.

Εμφανής η επίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ο ΓΔ “έγραψε” νωρίτερα -1,79% και τώρα χάνει 1,25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 3,40%.

 Πληθωρισμός, επιτόκια, ομόλογα

Στοιχείο ενδεικτικό της σύγχυσης και της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές είναι η μεγάλη άνοδος τιμών/πτώση αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, την ώρα που επίκεινται διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων  κι ενώ ο πληθωρισμός σημειώνει ιστορικά ρεκόρ.
 Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού χρεογράφου υποχωρεί τώρα κατά 12,3 μονάδες βάσης, ενώ μεγάλη πτώση είχε σημειώσει και τις δύο προηγούμενες μέρες.  Περίπου 13,5 μβ χαμηλότερα από χθες κινείται η απόδοση του γαλλικού και 12,4 μβ του ιταλικού.
 Στο ράλι συμμετέχουν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που οι αποδόσεις τους είχαν καταγράψει προ ημερών νέα υψηλά τριετίας.  Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 14,5 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται σε 3,37% στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών.
Του 5ετούς πέφτει 15,1 μβ χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσμο, στο 2,22%.

Μετοχές στο ΧΑ

Στο χρηματιστήριο το ταμπλό είναι “κατακόκκινο,  καθώς 5 στις 6 μετοχές υποχωρούν, ενώ βασικά blue chips καταγράφουν μεγάλες απώλειες, που διευρύνονται σταδιακά. Ενδεικτικό είναι ότι ώσπου να γραφεί αυτό το κείμενο, ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει από -1,65% σε -3,40%!

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση μόνο 3 από τις 25 μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο: Jumbo +1,8%, ΟΤΕ +0,9%, Coca-Cola +0,7%.
   Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν: Εθνική Τράπεζα -5%, ΕλβάλΧαλκόρ και Aegean -4,2%, Alpha Bank -3,5%, Lamda και Τιτάν -2,4%, Eurobank, Τρ.Πειραιώς,  Motor Oil, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ -2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα