Αγορές

"Αντεξε" το ΧΑ, ενισχύθηκαν τα ομόλογα -Ρευστό σκηνικό στις αγορές


Υψηλός πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων και σταδιακή "αφαίμαξη" ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, φόβοι για ύφεση, οικονομικός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας: Τα σύννεφα πυκνώνουν στον ορίζοντα των αγορών και οι επενδυτές βρίσκονται επί ποδός, έτοιμοι να αντιδράσουν. Η μεταβλητότητα είναι πλέον το κυρίαρχο στοιχείο, ακόμη και στις αγορές ομολόγων που φημίζονται για την "ψύχραιμη" συμπεριφορά τους.

Σε τροχιά ανάκαμψης κινήθηκαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η Wall Street έχασε γρήγορα τα αρχικά κέρδη, μεγάλες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων σημειώθηκαν στο ΧΑ που απέφυγε τελικά τις απώλειες. Η συνολική εικόνα των αγορών δεν εμπνέει αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Η τιμή του φυσικού αερίου πήρε πάλι την ανιούσα και από -3% στα 90,9 ευρώ εκτοξεύθηκε σε λίγες ώρες 11% υψηλότερα, στα 101 ευρώ, ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου ισορροπούσαν στα χθεσινά επίπεδα.

Δίκην "ασανσέρ" κινούνται τα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης - και τα ελληνικά. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς που είχε σημειώσει την Παρασκευή ρεκόρ οκταετίας στο 1,14%, έπεσε σήμερα στο 1,01%. Του αντίστοιχου ελληνικού κινήθηκε σήμερα από 3,65% μέχρι 3,48% και έκλεισε κοντά στο 3,50%, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε πληθωρισμό-ρεκόρ 28 ετών (10,2% τον Απρίλιο).

Το χρηματιστήριο ξεπέρασε γρήγορα το μικρό σοκ από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και με ανοδική αντίδραση κατά το τελευταίο δίωρο των συναλλαγών υπερκάλυψε τις απώλειες. Στο κόκκινο έμεινε μόνο ο τραπεζικός δείκτης, παρά  τη θετική επίδοση της Eurobank (+1,2%).

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στις επιχειρηματικές εξελίξεις και στα αποτελέσματα τριμήνου που θα ανακοινώσουν την Πέμπτη τράπεζες και άλλες εισηγμένες εταιρείες με μεγάλο "ειδικό βάρος" στο ΧΑ. Η αγορά αναμένει επίσης την αναθεώρηση των δεικτών MSCI, που μπορεί να προκαλέσει εισροές κεφαλαίων.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη, τα οποία σταδιακά εξανεμίστηκαν. Η εικόνα βελτιώθηκε μετά τις 14:30, με την ανάκαμψη πολλών μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,65% στις 873,35 μονάδες και σημείωσε χαμηλό -1,20% στις 848,84. Τερμάτισε στις 860,85 μονάδες, ενισχυόμενος κατά 0,19%.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,40% κλείνοντας στις 2.075,85 μονάδες. Οριακές απώλειες 0,14% υπέστη ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε  μέχρι +2,56% και γύρισε καθοδικά μέχρι -2,78%. Εκλεισε με μικρές απώλειες 0,23%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Eurobank (+1,2%). Στον αντίποδα Πειραιώς -1,9%, Alpha και Attica Bank -1%, Τρ. Ελλάδος -0,9%, Εθνική -,3%,

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Jumbo +3,7%, Coca-Cola +3,3%, ΕΛΠΕ και Σαράντης +3%, Aegean και ΕλβάλΧαλκορ +2,5%,  ΟΠΑΠ +1,5%,  ΕΥΔΑΠ +1,3% ΑΔΜΗΕ +0,7%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -4,1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,1%, Quest -1,7%, Motor Oil -1,4%, ΔΕΗ -0,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα