Αγορές

Τράπεζες, κόκκινα δάνεια και εκλογές δίνουν κατεύθυνση στο ΧΑ


Η συνεδρίαση της Παρασκευής άφησε υποσχέσεις για καλύτερη συνέχεια στο ΧΑ. Δεν αποκλείεται όμως να αποδειχθούν απατηλές – από σήμερα κι όλας.
Η αγορά φάνηκε να αποκτά ανοδική δυναμική, αλλά από την Παρασκευή πολλά έχουν αλλάξει. Αλλωστε τον τελευταίο καιρό  το κλίμα είναι ευμετάβλητο και η αγορά αποδεικνύεται εξαιρετικά «ευαίσθητη» στις μεταβολές.

Δύο είναι τα κεντρικά θέματα: Οι προωθούμενες λύσεις για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και οι πολιτικές εξελίξεις που θα υπαγορεύσουν τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών

Τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και οι υπό διαμόρφωση τελικές διατάξεις  προστασίας των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας, επηρεάζουν άμεσα τις τραπεζικές μετοχές – οι οποίες παραμένουν βαρόμετρο της αγοράς.

Οσον αφορά το γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα και την εικόνα της αγοράς ομολόγων,  σημαντική μπορεί να είναι η επίδραση της έκθεσης της Fitch, η οποία δεν περιείχε κάποια αναβάθμιση – ούτε καν του outlook της ελληνικής οικονομίας, αλλά μόνον… παρατηρήσεις επί των προοπτικών της.
Αναλυτές επισημαίνουν ως ενθαρρυντική ένδειξη για το ΧΑ το γεγονός ότι  την προηγούμενη  εβδομάδα  η αγορά επέδειξε αντοχές, δοκιμάζοντας νέα  επίπεδα στηρίξεως και διατηρώντας  την ανοδική δυναμική της.

Ο χαμηλός τζίρος υποδηλώνει βέβαια μικρή συμμετοχή των ξένων funds που δίνουν τον τόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αποτελεί όμως και μία ένδειξη ότι η προσφορά είναι περιορισμένη και ότι υπάρχει διάθεση ανάληψης ρίσκου με διακράτηση θέσεων σε πολλά χαρτιά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση αναζήτησης ισορροπιών. Εύλογη και αναμενόμενη η μεταβλητότητα, ώσπου να επιβεβαιωθούν τα επίπεδα νέων στηρίξεων, απ’ όπου μπορεί να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης