Οικονομία

Αντιρρήσεις τραπεζιτών για capital controls και α΄κατοικία


Στην πολιτική συγκυρία και στις εκκρεμότητες με τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας σκοντάφτει η πλήρης κατάργηση των capital controls, η οποία θα επισφραγίσει την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πλέον επαρκώς θωρακισμένο και προετοιμασμένο για να αρθούν και οι τελευταίοι ισχύοντες περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Οι τραπεζίτες συναινούν μετ’ επιφυλάξεων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο δυσμενών «παρενεργειών». Προτιμούν να γίνει σταδιακά η άρση των περιορισμών στη μετακίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό και να ολοκληρωθεί σε βάθος εξαμήνου η προς το τέλος του έτους – εν πάση περιπτώσει μετά τις εκλογές και μετά από νέες επιτυχείς εξόδους στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις.

Το φλέγον ζήτημα είναι βέβαια η δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, καθώς αυτός είναι ο μόνος σημαντικός  εναπομένων περιορισμός, μετά την κατάργηση του πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών και τις διαδοχικές αναπροσαρμογές του εύρους επιτρεπόμενων συναλλαγών για τις επιχειρήσεις.

ΤτΕ:  Προϋπόθεση για αναβάθμιση

Τα ζητήματα των capital controls και του εύρους προστασίας των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας τέθηκαν επί τάπητος κατά τη χθεσινή συνάντηση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των πέντε ελληνικών τραπεζών. Είχαν προηγηθεί επί μέρους συναντήσεις και συνομιλίες, με βασικό αντικείμενο το σχέδιο της ΤτΕ για  τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και το νομοθετικό πλαίσιο που θα υποκαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.

Ο κ. Στουρνάρας έχει εκφράσει την άποψη ότι η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα καθιστούν πλέον εφικτή την κατάργηση όλων των περιορισμών. Εκτιμά ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος απόσυρσης καταθέσεων και φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό. 

Στην ΤτΕ εκτιμούν μάλιστα ότι η πλήρης κατάργηση των capital controls είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την κανονική επιστροφή στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Οι συνθήκες είναι πρόσφορες, καθώς οι καταθέσεις αυξάνονται, οι τράπεζες έχουν μηδενίσει την εξάρτησή τους από τον ELA, η οικονομία εμφανίζει επιταχυνόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ενισχύεται σταθερά η εμπιστοσύνη των αγορών στην χώρα – όπως δείχνει και η επιτυχής ομολογιακή έκδοση.

Αλλωστε, ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων δεν υπόκειται πλέον σε περιορισμούς και θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να μεταφερθεί στο εξωτερικό, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε άρση-τροποποίηση των capital controls.

Η εκλογική αβεβαιότητα

Χωρίς να διαφωνούν με αυτές τις εκτιμήσεις, οι τραπεζίτες των εμπορικών τραπεζών εμφανίζονται επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι η αποκατασταθείσα εμπιστοσύνη παραμένει εύθραυστη, ενώ επισημαίνουν ότι η επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα γίνεται με αργούς ρυθμούς και θα μπορούσε να ανακοπεί υπό την επίδραση αρνητικών εξελίξεων στο εσωτερικό ή στις διεθνείς αγορές.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συζήτηση με τον Διοικητή της ΤτΕ τουλάχιστον τρεις τραπεζίτες εξέφρασαν την άποψη ότι δεν είναι σκόπιμη η κατάργηση των περιορισμών εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Κατά τις εκτιμήσεις τους, η πλήρης απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων αυτή την περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε εκροές, οι οποιες δεν θα προκαλέσουν  πραγματικό πρόβλημα, αλλά θα συμβάλουν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος.

Οπως είπαν , ο κίνδυνος είναι μικρός, αλλά "ακαλύτερα να τον αποφύγουμε"

Πρώτη κατοικία και επιχειρηματικά δάνεια

Στη συνάντηση εξετάσθηκε και το  φλέγον θέμα των ημερών – οι ρυθμίσεις για την προστασία των κόκκινων δανειοληπτών πρώτης κατοικίας.

Μέχρι προχθές το επίμαχο θέμα ήταν το πλαφόν προστατευόμενης αξίας πρώτης κατοικία. Τώρα ανέκυψε νέο «αγκάθι» για τις τράπεζες: Η κυβέρνηση θέλει να εντάξει σε καθεστώς προστασίας και τις πρώτες κατοικίες που έχουν υποθηκευθεί ή προσημειωθεί προς διασφάλιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων.

Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι εάν υιοθετηθεί τέτοια διάταξη, θα διευρυνθεί πολύ ο κύκλος των προστατευόμενων από κατασχέσδεις-πλειστηριασμούς και θα καταστεί εξαιρετικά δυσχερής έως ανέφικτη η επίτευξη του δτόχου δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα