Χρηστικά

Οι Porsche Βουλγαρίας καίνε φοροφυγάδες


Στο «μάτι» της ΑΑΔΕ 9.500 αυτοκίνητα με πινακίδες της γειτονικής χώρας, που θεωρούνται ύποπτα, για φορολογικές παραβάσεις των ιδιοκτητών τους

Στην παγίδα των τεκμηρίων έπεσε ζευγάρι φορολογουμένων της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο κατείχε δύο υπερπολυτελή αυτοκίνητα, με πινακίδες Βουλγαρίας και πλήρωσε φόρους και πρόστιμα πάνω από 30.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που κατείχαν δύο αυτοκίνητα, PORSCHE και TOUAREG, προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία όμως απέρριψε την προσφυγή τους και οι φόροι βεβαιώθηκαν. Πρόκειται για την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φόρουςπολυτελούς διαβίωσης, πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης, τόκοι, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από το σύνολο των αυτοκινήτων με πινακίδες Βουλγαρίας, εντοπίστηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 9.500 αυτοκίνητα τα οποία θεωρούνται ύποπτα, για φορολογικές παραβάσεις των ιδιοκτητών τους.

Όπως και στην προκειμένη περίπτωση, Έλληνες φορολογούμενοι, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, ιδρύουν εταιρείες στη Βουλγαρία, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εικονικές. Στις εταιρείες αυτές «χρεώνουν» τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, ως εταιρικά, αποφεύγοντας την απόχη των τεκμηρίων στην Ελλάδα, αλλά και την πληρωμή του φόρου πολυτελείας, καθότι τα περισσότερα είναι μεγάλου κυβισμού.

Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν μόνο εικονική έδρα στη Βουλγαρία και όλο το χρόνο κυκλοφορούν κανονικά στην Ελλάδα.
Η έκθεση της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι το 2018 «πραγματοποιήθηκε λήψη και επεξεργασία στοιχείων αναφορικά με οχήματα που αποταξινομήθηκαν στην Ελλάδα και επαναταξινομήθηκαν στη Βουλγαρία, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Από την επεξεργασία αυτή προέκυψαν περίπου 9.500 υποθέσεις οχημάτων, οι οποίες προωθήθηκαν αρμοδίως, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι κάτοχοί τους».

Η νέα περίπτωση PORSCHE και TOUAREG

Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕΔ (2004/2019) οι φόροι και τα πρόστιμα, επιβλήθηκαν στα πλαίσια ελέγχου φορολογίας εισοδήματος για τις χρήσεις 2013 και 2014.

Αιτία του ελέγχου, αποτέλεσε η από 02/03/2015 έκθεση ελέγχου - πορισματική αναφορά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Θεσσαλονίκης (ΕΛ.Υ.Τ.), σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκαν παραβάσεις τελωνειακής νομοθεσίας, οι οποίες έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης για τυχόν παραβάσεις και της φορολογικής νομοθεσίας. Ειδικότερα από την ως άνω πορισματική αναφορά της ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος και η σύζυγός του ίδρυσαν στη Βουλγαρία εμπορική επιχείρηση.

Στην εταιρία αυτή ανήκουν δύο οχήματα μάρκας PORSCHE CARRERA 911, κυβ. 3824 εκ. και VW TOUAREG, 2461κ.ε  αμφότερα με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον έλεγχο της ΕΛ.Υ.Τ., από τα στοιχεία που προσκόμισαν οι υπόχρεοι, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα συνοδευτικά αυτών έντυπα, διαπιστώθηκε ότι ο προσφεύγων έχει τη συνήθη κατοικία του, ήτοι, τους οικογενειακούς του δεσμούς και την εργασία του στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αυτοκίνητα παρότι έχουν πινακίδες Βουλγαρίας, υπόκεινται κανονικά στα τεκμήρια στην Ελλάδα. Με βάση και τις ελεγκτικές επαληθεύσεις που διενήργησε η Δ.Ο.Υ. Δ' Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώθηκαν οι διαπιστώσεις της ΕΛ.Υ.Τ. Θεσσαλονίκης και καταλογίστηκε στον προσφεύγοντα προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φόροι πολυτελούς διαβίωσης, πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης, τόκοι κ.λπ.

Κατόπιν οι φορολογούμενοι επικαλέστηκαν τραπεζικό δάνειο, για την κάλυψη του τεκμηρίου του φορολογικού έτους 2014, αλλά οι εφοριακοί απέρριψαν τους ισχυρισμούς τους καθώς απέδειξαν ότι το δάνειο χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια της επαγγελματικής του δραστηριότητας, τόσο σε πληρωμές ενσήμων, Φ.Π.Α., όσο και σε αγορές ανταλλακτικών κλ.π.

Στο πλαίσιο αυτό καταλογίστηκαν οι ακόλουθοι φόροι και πρόστιμα:

  • Με την υπ' αριθ /22.03.2019 οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Δ' Θεσσαλονίκης, επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα, κύριος φόρος 4.535,00 ευρώ, πλέον προστίμου άρθρου 58  ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης και τόκων, που αναλογούν από το 2014, ποσού 4.088,33 ευρώ, πλέον εισφοράς αλληλεγγύης ποσού 479,57 ευρώ πλέον φόρου τεκμηρίου πολυτελούς διαβίωσης ποσού 2.305,92 ευρώ ήτοι συνολικό ποσό 11.408,85 ευρώ.
  • Με την υπ' αριθ /22.03.2019 οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος/ πράξης επιβολής προστίμου φορολογικού έτους 2014, της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Δ' Θεσσαλονίκης, επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα, κύριος φόρος 11.895,59 ευρώ πλέον προστίμου  ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης, ποσού 3.568,88 ευρώ πλέον εισφοράς αλληλεγγύης ποσού 743,60 ευρώ πλέον φόρου τεκμηρίου πολυτελούς διαβίωσης ποσού 3.158,40 ευρώ ήτοι συνολικό ποσό 19.366,47 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα