Διεθνή

Τουρκία: Δικαστήριο διατήρησε τις ποινές για 12 δημοσιογράφους της Cumhuriyet


Τουρκικό δικαστήριο διατήρησε σήμερα τις ποινές φυλάκισης που είχαν επιβληθεί κατά πρώην δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, μια ετυμηγορία που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου το οποίο είχε ακυρώσει προηγούμενη καταδίκη.

Το δικαστήριο διατήρησε τις καταδίκες των 12 πρώην συνεργατών και διευθυντικών στελεχών της Cumhuriyet σε ποινές που φθάνουν έως τα οκτώ και πλέον χρόνια φυλάκισης γιατί «βοήθησαν τρομοκρατικές οργανώσεις». Ένας δέκατος τρίτος κατηγορούμενος, ο γαλλόφωνος αρθρογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, αντιθέτως, αθωώθηκε.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν συνοδεύεται από ένταλμα σύλληψης, που σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι παρουσιάζονται ενώπιον του δικαστηρίου ελεύθεροι, δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή.

Οι νέες ποινές που απαγγέλθηκαν σήμερα έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση που είχε λάβει τον Σεπτέμβριο το Ακυρωτικό Δικαστήριο -το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας- να ακυρώσει την καταδίκη των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια μιας πρώτης δίκης το 2018, που επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας της έφεσης.

Η «υπόθεση Cumhuriyet», όπως είναι γνωστή στην Τουρκία, δείχνει για τις ΜΚΟ τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, όπου ακολούθησε μαζική καταστολή.

Στη δίκη αυτή που χαρακτηρίζουν «παράλογη», οι πρώην συνεργάτες της Cumhuriyet κατηγορούνται ότι βοήθησαν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, καθώς και τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Η Τουρκία καταλαμβάνει την 157η θέση από τις 180 στην κατάταξη του 2019 της ελευθερίας του Τύπου που συντάσσουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.