Χρηστικά

Κοινωνικό μέρισμα 710 εκατ. ευρώ και αυξημένο επίδομα θέρμανσης


Το μέρισμα θα αποδοθεί σε 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους, Η απόφαση εκδίδεται μέχρι την Παρασκευή και από τη Δευτέρα θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποδοχή των αιτήσεων

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η ηλεκτρονική εφαρμογή koinonikomerisma.gr στην οποία θα υποβληθούν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ παράλληλα αυξάνεται και το επίδομα θέρμανσης.

Το ύψος που θα διατεθεί για το κοινωνικό μέρισμα, θα είναι τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, το καταβαλλόμενο ποσό μπορεί να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσης της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες, μέχρι την Παρασκευή και από τη Δευτέρα θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποδοχή των αιτήσεων.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το μέρισμα θα διανεμηθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, θα καθορίζει τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής, καταθέσεων κ.λπ. για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Επίσης θα καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου κοινωνικού μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν αυτό που έγραψε το Σin ότι δηλαδή τα κριτήρια θα είναι τα ίδια με πέρυσι, όπως και τα ποσά που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κριτήρια θα είναι τα ακόλουθα:
Εισοδηματικά. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εισοδήματα μέχρι ένα ορισμένο ύψος το οποίο θα προσδιοριστεί στα 9.000 -10.000 ευρώ, για το μονομελές νοικοκυριό το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη. Σημειώνεται ότι λαμβάνεται υπόψη είτε το πραγματικό είτε το τεκμαρτό εισόδημα, όποιο είναι υψηλότερο. Πέρυσι για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το όριο του εισοδήματος έφτανε στις 9.000 ευρώ, για το ζευγάρι σε 13.500 ευρώ, ποσά τα οποία προσαυξάνονταν έως 15.750 ευρώ, με ένα παιδί, έως 18.000 ευρώ με δύο παιδιά κ.λπ. ενώ για τις πολύτεκνες οικογένειες το όριο του εισοδήματος έφτανε στις 27.000 ευρώ.
Περιουσιακά. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία η οποία δεν θα υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια. Πέρυσι  ήταν το ποσό των 120.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Ύψος καταθέσεων. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό. Πέρυσι το ποσό ήταν στις 9.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, αυξανόμενο ανάλογα με τον αριθμό των μελών.
Θα εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017:
εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης,
δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό,
Τα ποσά που θα διανεμηθούν στους δικαιούχους, θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και θα κυμανθούν:

  • Μεταξύ 250 – 450 ευρώ, για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά.
  • Μεταξύ 375 και 675 ευρώ για τα ζευγάρια.
  • Μεταξύ 437,5 και 787,5 για τα ζευγάρια με ένα παιδί.
  • Μεταξύ 500 και 900 ευρώ  για τα ζευγάρια με δύο παιδιά.
  • Μεταξύ 562,5 και 1.012 για τα ζευγάρια με τρία παιδιά.
  • Μεταξύ 750 και 1.350 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες με έξι ή περισσότερα παιδιά.

Επίδομα θέρμανσης

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει και την επιδότηση για το επίδομα θέρμανσης, ειδικά για τις κρύες περιοχές της χώρας.

Διαβάστε επίσης