Χρηστικά

Πώς και πότε θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα του 2018


Η έγκριση από το EuroWorking Group του προϋπολογισμού του 2019 λύνει τα χέρια της κυβέρνησης να εφαρμόσει το κοινωνικό πακέτο που έχει επιλέξει.

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται οι όροι χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος για το 2018, με δικαιούχους, περίπου 1.300.000 νοικοκυριά, τα οποία θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η έγκριση από το EuroWorking Group του προϋπολογισμού του 2019 λύνει τα χέρια της κυβέρνησης να εφαρμόσει το κοινωνικό πακέτο που έχει επιλέξει και έχει εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Mε την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, θα γνωστοποιηθεί το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί, όπως επίσης και οι όροι χορήγησής του.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει και φέτος η ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ koinonikomerisma.gr όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.
Το πλαίσιο χορήγησης του μερίσματος θα είναι το ίδιο με πέρυσι, επειδή η σχετική εφαρμογή δοκιμάστηκε και σταδιακά βελτιώθηκε ώστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα, τεχνικά ή θεσμικά.

Η εφαρμογή θα ανοίξει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Η πληρωμή του μερίσματος θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου ή και αργότερα στις περιπτώσεις που υπάρξουν λάθη ή αστοχίες και χρειαστεί παράταση. 

Σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του 2018, ώστε η δαπάνη να βαρύνει τον προϋπολογισμό του 2018, ώστε να μην κληροδοτήσει πρόσθετες δαπάνες στο προϋπολογισμό του 2019.

Πόσο και πως θα δοθεί το μέρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ποσό του κοινωνικού μερίσματος για φέτος θα κυμανθεί στα 800 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διανεμηθεί σε περίπου 1.300.000 νοικοκυριά και (με τα προστατευόμενα μέλη) σε συνολικά πάνω από 3.000.000 ωφελούμενους.
Τα στοιχεία που προσδιορίζουν τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος θα αντληθούν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, που αφορούν στο έτος 2017, ενώ τα κριτήρια θα είναι:
Εισοδηματικά. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εισοδήματα μέχρι ένα ορισμένο ύψος το οποίο θα προσδιοριστεί στα 9.000 -10.000 ευρώ, για το μονομελές νοικοκυριό το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη. Σημειώνεται ότι λαμβάνεται υπόψη είτε το πραγματικό είτε το τεκμαρτό εισόδημα, όποιο είναι υψηλότερο. Πέρυσι για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το όριο του εισοδήματος έφτανε στις 9.000 ευρώ, για το ζευγάρι σε 13.500 ευρώ, ποσά τα οποία προσαυξάνονταν έως 15.750 ευρώ, με ένα παιδί, έως 18.000 ευρώ με δύο παιδιά κ.λπ. ενώ για τις πολύτεκνες οικογένειες το όριο του εισοδήματος έφτανε στις 27.000 ευρώ.
Περιουσιακά. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία η οποία δεν θα υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια. Πέρυσι  ήταν το ποσό των 120.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Ύψος καταθέσεων. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό. Πέρυσι το ποσό ήταν στις 9.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, αυξανόμενο ανάλογα με τον αριθμό των μελών.
Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος θα εξαιρούνται από τη χορήγηση και δεν κρίνονται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017:

 • εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης,
 • δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
 • δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
 • δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό,

Εφόσον το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για κοινωνικό μέρισμα θα είναι 800 εκατ. ευρώ, τα ποσά που θα διανεμηθούν στους δικαιούχους, θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Δηλαδή θα κυμανθούν:

 • Μεταξύ 250 – 450 ευρώ, για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά.
 • Μεταξύ 375 και 675 ευρώ για τα ζευγάρια.
 • Μεταξύ 437,5 και 787,5 για τα ζευγάρια με ένα παιδί.
 • Μεταξύ 500 και 900 ευρώ  για τα ζευγάρια με δύο παιδιά.
 • Μεταξύ 562,5 και 1.012 για τα ζευγάρια με τρία παιδιά.
 • Μεταξύ 750 και 1.350 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες με έξι ή περισσότερα παιδιά.
   
Διαβάστε επίσης