Οικονομία

9,5 δισ. ευρώ στην αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα!


Πριν τις γιορτές και ακούρευτες καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019 - Όλες οι παρεμβάσεις τόνωσης της ρευστότητας

Πριν τα Χριστούγεννα και ακούρευτες θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ συνολικά μέχρι Δεκέμβριο θα πέσουν στην οικονομία περί των 9,5 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για την πληρωμή κοινωνικού μερίσματος, την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, την επιτροφή φόρων, τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες, και την αποδέσμευση πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οριστικοποιήθηκε η απόφαση για την πληρωμή νωρίτερα των συντάξιμων αποδοχών του Ιανουαρίου, από όλα τα Ταμεία, με επικρατέστερη ημερομηνία την 19η Δεκεμβρίου, ημέρα Τετάρτη  και το αργότερο την Παρασκευή 21η Δεκεμβρίου 2018.

Η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων έχει φέτος, και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Με αφορμή τη φιλολογία για το αν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις, από την 1-1-2019, με την εφαρμογή του επανυπολογισμού που τελικά δεν θα γίνει, η κυβέρνηση θέλει να δώσει έμπρακτο μήνυμα στους συνταξιούχους και να το εκμεταλλευτεί και επικοινωνιακά.

Σημειώνεται ότι η περικοπή των συντάξεων έως 18% από την 1-1-2019, είναι νομοθετημένη και υπήρξε βασική επικοινωνιακή στρατηγική της αντιπολίτευσης και εφόσον συνέβαινε τελικά, θα αποτελούσε καίριο πλήγμα για τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Ωστόσο η Κυβέρνηση κατάφερε μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να ακυρώσει το μέτρο, καταφέρνοντας μια σημαντική επικοινωνιακή νίκη, στην πολιτική σκακιέρα.

Νωρίτερα από την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου του 2019, θα προηγηθεί η κατάθεση στη Βουλή, διάταξη η οποία θα ακυρώνει τις μειώσεις των συντάξεων. Η διάταξη θα κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας εάν υπάρχει συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο υπό επεξεργασία, ή θα αποτελέσει ειδικό νομοσχέδιο. Ο λόγος είναι επειδή όταν πρόκειται για μεταβολές στα συνταξιοδοτικό καθεστώς, αυτές γίνονται με συνταξιοδοτικό νόμο και όχι με την προσθήκη διατάξεων σε άλλα νομοσχέδια.

Πλην των συντάξεων, που δεν περικόπτονται, μέχρι τον Δεκέμβριο θα πέσουν στην αγορά περίπου 9,5 δισ. ευρώ, από μια σειρά παρεμβάσεων και μέτρων που θα υλοποιηθούν. Τα συγκεκριμένα κονδύλια θα ζεστάνουν την αγορά και την οικονομία γενικότερα, ενισχύοντας την κατανάλωση και το ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται για:

  • Το νέο έκτακτο κοινωνικό μέρισμα (το οποίο δεν είναι πλέον έκτακτο αφού καταβάλλεται για τρίτη διαδοχική χρονιά), που  θα διανείμει η κυβέρνηση πρωτίστως σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το ποσό θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα κυμανθεί στα 600-800 εκατ. ευρώ. Το υπερπλεόνασμα που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, ωθεί προς τα άνω το συνολικό ποσό και αυξάνει τον αριθμό των δικαιούχων. Με την οριστικοποίηση του διαθέσιμου ποσού, θα καθοριστούν και οι δικαιούχοι. Μεταξύ αυτών θα είναι σίγουρα οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και πολίτες με εισόδημα που κινείται στα όρια της φτώχειας.
  • Την επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους και στους εργαζομένους των ειδικών μισθολογίων. Πρόκειται για μια ένεση ρευστότητας ύψους 820 εκατ. ευρώ. Το τελικό ποσό που θα εισπράξουν οι περίπου 300.000 δικαιούχοι, θα γνωστοποιηθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου με την έκδοση πέντε διαφορετικών υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίσουν τις τελικές λεπτομέρειες. Το ποσό αναμένεται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
  • Τις αυξημένες επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών μέχρι και τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν 2,2 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα, από την αρχή του 2018, έχουν επιστραφεί φόροι ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος για το σύνολο του έτους είναι η επιστροφή ποσού ύψους 5,3 δισ. ευρώ.
  • Την επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές. Εκτιμάται ότι οι σχετικές πληρωμές θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο.
  • Την επιτάχυνση της εκταμίευσης της εκταμίευσης πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για το τελευταίο δίμηνο του έτους εκκρεμεί η αποδέσμευση ποσών ύψους 4,66 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή βασικά συγχρηματοδοτούμενων έργων αλλά και έργων χρηματοδοτούμενων αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Το ύψος του φετινού ΠΔΕ ανέρχεται σε 6,75 δισ. ευρώ, και μέχρι και τον Οκτώβριο είχαν εκταμιευτεί πόροι ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Επίσης εκκρεμεί η εισροή από τα κοινοτικά ταμεία ποσού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά σε συγχρηματοδοτούμενα έργα. Το συγκεκριμένο ποσό εντάσσεται στα συνολικά κονδύλια (6,75 δισ. ευρώ) του ΠΔΕ που θα εκκρεμούν να εκταμιευτούν.
Διαβάστε επίσης