Πολιτική

Τα αναδρομικά πρώτο μέτρο του… «τέταρτου μνημονίου»(!)


Η έξοδος από τα μνημόνια, οι υψηλές δημοσιονομικές επιδόσεις – με το εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα – και η ανοδική πορεία της οικονομίας, καθιστούν πλέον εφικτή τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και την διόρθωση αδικιών που έγιναν με μνημονιακές ρυθμίσεις περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
Το επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση που γίνεται στην ολομέλεια της Βουλής για την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς και πανεπιστημιακούς. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι εξελίξεις διαψεύδουν τις καταστροφολογικές προβλέψεις της αντιπολίτευσης που μιλούσε για «τέταρτο μνημόνιο» - όπως και τις «Κασσάνδρες» του ΔΝΤ και διεθνών οίκων, που εξέφραζαν αμφιβολίες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη δυνατότητα καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης.
Χαρακτήρισε τη συνεδρίαση συμβολική, σημειώνοντας ότι είναι το η επιστροφή αναδρομικών είναι πρώτο μιας σειράς από μέτρα και θετικές παρεμβάσεις.
«Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε θετικά μέτρα γιατί η οικονομία ανακάμπτει και βγήκαμε από τα μνημόνια», τόνισε.
Καταλόγισε  αμηχανία στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι είναι κατανοητή και δεν αφορά τη συγκεκριμένα παρέμβαση, αλλά το συνολικότερο έλλειμμα αφηγήσεως.

«Είπατε ότι είμαστε λίγο πριν τις εκλογές. Με βάση τις δικές σας αναφορές, εδώ και τρία χρόνια πριν από τις εκλογές είμαστε. Το αφήγημά σας στερείται συνοχής», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την επιστροφή αναδρομικών που ψηφίζεται σήμερα, τόνισε δε ότι «αφιερώνει» το μέτρο αυτό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας με σκωπτική διάθεση ότι «είναι το πρώτο μέτρο του… τέταρτου μνημονίου».

Επισήμανε ότι ακολουθούν και άλλα τέτοια… «μνημονιακά» μέτρα, που θα δώσουν οικονομική ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους. «Θα έρχεστε εδώ, θα τα ψηφίζετε και θα λέτε ναι σε όλα – επειδή δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς», είπε ο πρωθυπουργός.

Προεξοφλώντας ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν και ότι θα εξασφαλισθεί συναίνεση των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών  επ’ αυτού, πρόσθεσε: «Με βαριά καρδιά θα έλθετε να ψηφίσετε σύντομα και τη μη περικοπή των συντάξεων». 

Διαβάστε επίσης